Patiënten met migraine of clusterhoofdpijn voelen zich vaak onbegrepen

In augustus voerde onderzoeksbureau iVOX een online onderzoek uit bij duizend Vlamingen over migraine en clusterhoofdpijn. Wij pikten er enkele resultaten uit.

De meerderheid van de ondervraagden kent iemand met migraine of clusterhoofdpijn.

43 procent heeft zelf geen migraine maar kent wel iemand die eraan lijdt. Voor clusterhoofdpijn is dat 14 procent.

15 procent van de ondervraagden heeft zelf migraine, 3 procent lijdt aan clusterhoofdpijn. Ongeveer een vijfde daarvan heeft minstens wekelijks last, de helft een of enkele keren per maand, een derde enkele keren per jaar.

Patiënten stoten vaak op onbegrip en hebben daardoor vaak last van schuldgevoelens en schaamte.

Drie op de vier patiënten zegt dat anderen niet begrijpen hoe het voelt om migraine of clusterhoofdpijn te hebben, 63 procent voelt dat anderen de beperkingen ervan niet kunnen inschatten, 41 procent denkt dat hun vrienden en familie hen saai en vervelend vinden wanneer ze over hun aandoening praten, 39 procent vindt dat anderen hen kleinzerig of zwak vinden. Iets meer dan de helft voelt zich schuldig als anderen rekening moeten houden met hun migraine of clusterhoofdpijn, een derde schaamt zich erover, 30 procent heeft er depressieve gedachten over. Een kwart van de patiënten liegt wel eens over de reden waarom ze een afspraak afzeggen in plaats van toe te geven dat ze migraine of clusterhoofdpijn hebben.

De kennis over migraine bij niet-patiënten is niet bijster groot.

69 procent van de niet-patiënten denkt dat stress een belangrijke oorzaak is van migraine, 41 procent dat ontstressen een van de beste manieren is om ervan af te geraken. 74 procent weet niet dat een gemiddelde migraineaanval 1 tot 3 dagen duurt, 34 procent denkt dat patiënten er maximaal 3 uur last van hebben. 35 procent is ervan overtuigd dat patiënten gewoon hoofdpijn of spanningshoofdpijn hebben en het migraine noemen om het erger te doen lijken.

Lees ook: 'Migraine is meer dan gewoon wat hoofdpijn'

Migraine is een miskende en onderschatte aandoening. Zelfs dokters weten er niet altijd het fijne van, met verkeerde diagnoses en medicatie als gevolg – tot zelfs volstrekt nutteloze operaties. 'Je moet je persoonlijke triggers leren herkennen die je migraine uitlokken', zegt neuroloog Anneke Govaerts.

Naar het artikel