Prenatale test vindt ook tumoren

08 juni 2015 door Eos-redactie

Een prenatale test die speurt naar afwijkingen in de foetus, kan ook naar tumoren zoeken bij de zwangere vrouw, blijkt uit Belgisch onderzoek.

Samen met zijn collega’s aan de KU Leuven verzamelde onderzoeker Frédéric Amant gegevens van tumorprofielen. Die vergeleken ze met het DNA van 4.000 vrouwen die de zogenoemde non-invasieve prenatale screeningtest (kortweg NIPT) lieten doen. Tussen die duizenden testresultaten troffen de onderzoekers drie samples aan die in een van de verzamelde tumorprofielen paste. Die drie vrouwen ondergingen een MRI-scan, waarna artsen daadwerkelijk een tumor vonden.

Dokters gebruiken de NIPT, een niet-invasieve bloedtest, gewoonlijk om afwijkingen in de foetus van zwangere vrouwen op te sporen, zoals afwijkingen die wijzen op het syndroom van Down. Nu blijkt dat de techniek mogelijk ook tumoren opspoort, kunnen in de toekomst misschien ook vrouwen die niet zwanger zijn de test ondergaan. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het vakblad JAMA Oncology. (adw)