Nu in Eos

Scoren na de wissel

Recent werd het toegelaten aantal wissels tijdens een voetbalmatch verhoogd, onder meer in de Jupiler Pro League. Dat laat coaches toe actiever in te grijpen. Maar verandert dat ook echt iets aan de wedstrijddynamiek?   

Voor coaches is een wissel doorvoeren de meest actieve manier om een voetbalwedstrijd nog te beïnvloeden nadat de aftrap is gegeven. Trainers kunnen wissels op het veld brengen om geblesseerde spelers te vervangen, maar ook om de tactische opstelling te wijzigen of vermoeide spelers naar de kant te halen.

De economen Simon Amez en Stijn Baert (UGent) gingen na hoe de dynamiek in matches precies verandert na wissels. Ze brachten alle wedstrijden gespeeld in de UEFA Champions League tussen 2008 en 2016 samen in een grote databank. Ook de matches gespeeld in de UEFA Europa League tussen 2011 en 2016 hebben ze daarin verwerkt. 

Uit hun onderzoek blijkt dat een wissel wel degelijk gevolgd wordt door een gunstige evolutie in het wedstrijdverloop. In de wedstrijdminuten die volgden op een eerste en een tweede vervanging stelden ze een verhoogde kans op een doelpunt vast. In elke wedstrijdminuut na een wissel scoorden thuisspelende teams 11 procent vaker. Voor uitploegen lag dat cijfer zelfs nog hoger, op 16 procent. Het inbrengen van een derde wisselspeler konden ze in verband brengen met een verlaagde kans op een tegendoelpunt.

Eerder publiceerde het team van Amez en Baert al een studie waarin het de mythe ontkracht dat scoren net voor de rust een gunstig effect heeft op het eindresultaat van het scorende team. Het tegendeel bleek waar. 

Het hele artikel lees je in Eos magazine, vanaf vandaag in de winkel en te koop op www.tijdschriftenwinkel.be