Strijd tegen malaria gaat voort

24 april 2017 door UAntwerpen

Malariapatiënten die snel hervallen, kunnen behandeld worden met de oorspronkelijke, en vaak ook de enig beschikbare, therapie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

Malaria lijkt op de terugweg, maar blijft een ernstig probleem. Onder leiding van het Global Health Institute (UAntwerpen) voerde een internationaal team een onderzoek bij meer dan 2000 kinderen uit in Oeganda en in Congo. “Daaruit blijkt dat patiënten die binnen de vier weken hervallen, met dezelfde therapie kunnen behandeld worden als in eerste instantie”, zeggen prof. Jean-Pierre Van geertruyden en Hypolite Muhindo Mavoko, die doctoreerde op dit onderzoek.

“Goed nieuws, want in bijna alle Afrikaanse gezondheidscentra en op het terrein is er maar één therapie beschikbaar, op basis van artemisinine (artemisinine combination therapy of ACT).”

UAntwerpen verricht veel onderzoekswerk op het vlak van malaria(bestrijding). Zo wordt er gezocht naar gevoeligere methodes om malaria te diagnosticeren en wordt de veiligheid en efficiëntie van nieuwe of bestaande medicijnen geëvalueerd. Onze wetenschappers zoeken ook uit waarom het ziektebeeld in sommige continenten verschillend is en zoeken methodes om de impact van malaria op schoolgaande kinderen te verminderen. In verschillende landen werkt de unief mee aan beleidsvoorbereidend onderzoek.