Testosteron beschermt mannen tegen astma

08 mei 2017 door MVS

Testosteron verklaart waarom vrouwen twee keer zo vaak als mannen astma ontwikkelen na hun puberteit. Een internationaal team van onderzoekers legde voor het eerst deze link tussen testosteron en astma.

Testosteron remt de productie van een type immuuncel dat astma veroorzaakt. Het gaat om aangeboren lymfoïde-cellen, een nieuw beschreven immuuncel. Het onderzoeksteam vond dat aangeboren lymfoïde-cellen - of ILC2’s – testosteron 'detecteren' en reageren door de productie van de cellen te stoppen. Testosteron reageert direct op ILC2’s door de groei te remmen. Dus bij mannen zie je minder ILC2’s in de longen en dat correleert direct met de verminderde hevigheid van de astma.

ILC2’s vind je in de longen, huid en de organen. Deze cellen produceren ontstekingsproteïnen die longontsteking en –schade kunnen veroorzaken als reactie op triggers voor allergene astma – zoals pollen, stofmijt, sigarettenrook en huisdierhaar.

Ongeveer een miljoen Belgen, of tien procent van de Belgen tussen 18 en 44 jaar, heeft last van astma. Dat aantal is de laatste jaren fors toegenomen waardoor België een van de hoogste Europese hospitalisatiegraden heeft voor deze ziekte in Europa. De bevindingen kunnen leiden tot nieuwe, meer gerichte astmabehandelingen.