Vlaamse PhD Cup 2020 gaat naar Bert Van den Bogerd

Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) is de grote winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2020. Als oogheelkundige werkt hij aan een oplossing om het zicht van mensen met een hoornvliesaandoening te herstellen. Met een heldere pitch over zijn complexe onderzoek won hij zowel de publieks- als de juryprijs.

Foto: © Kevin Faingnaert

De Vlaamse PhD Cup kende gisteren (6 oktober) in Het Depot (Leuven) zijn apotheose. Acht jonge onderzoekers vatten er hun jarenlange doctoraatsonderzoek samen in een presentatie van slechts drie minuten. De keuze van de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en dr. Nele Wynants (UAntwerpen – ULB) viel uiteindelijk op Bert Van den Bogerd.

Hoornvlies nabouwen in het lab

“Bepaalde aandoeningen aan het hoornvlies zorgen ervoor dat mensen op latere leeftijd een troebel zicht krijgen of zelfs helemaal blind worden. Enkel een hoornvliestransplantatie kan hen helpen, maar er zijn wereldwijd te weinig donorogen”, licht Van den Bogerd toe. Daarom kweekt hij hoornvliescellen in het lab. Op basis van zetmeel en gelatine ontwikkelde hij een dragermembraan waarop deze cellen goed groeien. Uit één donoroog kunnen zo cellen gekweekt worden waarmee potentieel wel 10 of meer patiënten kunnen worden geholpen. Het veelbelovende onderzoek zit nog in een vroeg stadium, maar het doel is om op termijn mensen met zo’n hoornvliesaandoening hun zicht terug te geven. (Lees meer over zijn onderzoek.)

Dubbelslag

Zijn winst in de PhD Cup levert Van de Bogerd een cheque van 5.000 euro voor de Vlerick Business School op. Bovendien mag hij een videocollege geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Met liefst een kwart van de 4.300 uitgebrachte stemmen achter zijn naam, sleepte hij ook de publieksprijs in de wacht.

'De PhD Cup is een mooie bekroning voor jarenlang onderzoek. Het is ook een duw in de rug om ons werk, samen met een nieuwe lichting doctoraatsstudenten, vol enthousiasme voort te zetten' Bert Van den Bogerd - laureaat PhD Cup 2020

Zilver en brons

Naast Van den Bogerd vielen nog twee onderzoekers in de prijzen. Nicolas Wijsen (KU Leuven) behaalde het zilver met z’n pitch over het model dat hij ontwikkelde om het ruimteweer te voorspellen. Het brons ging naar Eline Haspeslagh (VIB – UGent) die aan een behandeling werkt om astma door huisstofmijtallergie te voorkomen. 

Blik op onderzoek

Met de PhD Cup wil Scriptie vzw onderzoekers stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te treden. “Hoewel er in Vlanderen heel wat uitstekend onderzoek gebeurt, hoort het publiek daar nog te weinig over. Met deze wedstrijd willen we daar verandering in helpen brengen", aldus Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw. Via een vierdaagse mediatraining leerden de deelnemers van de PhD Cup hoe hun complexe onderzoek helder uit de doeken te doen.