Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Geschilderde kaart van middeleeuwse landschap rond Brugge erkend als Vlaams Topstuk
De geschilderde kaart van het Brugse Vrije’ (1571) van Pieter Pourbus mag zich vanaf nu Vlaams Topstuk noemen. Archeoloog Jan Trachet (Universiteit Gent) toonde aan hoe bijzonder waardevol de kaart is.
'Luizen zijn meer dan vervelende parasieten, het zijn satellieten van onze evolutie'
De luis evolueert al duizenden jaren op het ritme van zijn gastheer, de mens. Door deze intieme relatie kan het bestuderen van luizen aanwijzingen geven over hoe de mens ook geëvolueerd is.
Kippen herkennen zichzelf in de spiegel
Dat kan erop wijzen dat ze beseffen wie ze zijn.
Biodiversiteit in de diepvriezer
Een schimmel of milieuramp kan een plantensoort plots op de rand van uitsterven brengen. Wetenschappers leggen diepgevroren back-upcollecties aan. Bij –196°C sturen ze de planten zelfs de eeuwigheid in.
Hoe herken je de menopauze?
De overgang is voor veel vrouwen een rollercoaster. Mijn collega en hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein Liesbeth Gijsel schreef er een boek over: Fuck de Menopauze. Wat niemand je vertelt over de overgang. In deze podcast beantwoordt ze vraag: hoe herken je de menopauze?
Binnenkort haaien en orka’s voor onze kust?
Zeehonden zijn er langzamerhand in overvloed aan onze kust. 'Dat maakt de komst van twee iconische zeeroofdieren iets waarschijnlijker: de orka en de witte haai.’, zegt marien bioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Snoozers zijn dan toch geen losers
Voel jij ‘s ochtends ook de drang om je wekker herhaaldelijk te laten afgaan in de hoop wat extra minuten slaap bijeen te sprokkelen? Voel je niet schuldig, want snoozen is niet zo schadelijk als gedacht.
Duiken zonder koppijn
Iedereen die ooit te enthousiast in het zwembad dook en op zijn hoofd of buik landde, weet dat water pijnlijk hard kan zijn. Vogels zoals jan-van-genten en ijsvogels lijken daar geen last van te hebben wanneer ze met hoge snelheid en kop eerst in het water duiken om een vis te vangen. Om te begrijpen hoe de vogels dit doen zonder hersenschade op te lopen, onderzochten wetenschappers het DNA van dertig ijsvogelsoorten.
Bijna de helft van alle bekende bloeiende planten met uitsterven bedreigd
Een nieuw rapport over de status van de planten en schimmels staat vol rode cijfers. Bijna de helft van alle bekende bloemplanten, en naar schatting drie op de vier nog te ontdekken planten, heeft de status ‘bedreigd’.