
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur voor Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:

Waarom verliezen bomen hun bladeren?
Waarom vallen de bladeren in de herfst? Waarom verkleuren ze eerst, en waarom zijn sommige bladeren rood, andere geel en nog andere bruin? Hoe eten en drinken bomen? En waar komen ze vandaan? Bio-ingenieur en bomenexpert Jeroen Schreel geeft antwoord in deze aflevering van onze podcast.

Wetenschappers telden alle mieren op aarde. Ze kwamen uit bij 20.000.000.000.000.000
Twintig biljard mieren dus, die samen 12 megaton wegen (in gedroogde vorm). Maar waarom zou je alle mieren ter wereld willen tellen?

Als ET naar huis belt, naar waar belt hij dan?
Die vraag formuleerde planeetonderzoeker Hans Huybrighs ooit zelf in een artikel over de zoektocht naar buitenaards leven. In deze aflevering kaatst Eos-redacteur Kim Verhaeghe de vraag naar hem terug: Waar ontdekken we het eerste buitenaards leven? Wanneer? Of komen de aliens binnenkort zelf bij ons over de vloer?

Wat een aangespoeld zeezoogdier zegt over zijn omgeving
De orka die zaterdag voor de kust van Cadzand aanspoelde en overleed, werd voor onderzoek overgebracht naar de universiteit van Utrecht. Wetenschappers proberen via een autopsie de doodsoorzaak van gestrande walvisachtigen te achterhalen. Dat levert waardevolle informatie op over de gezondheid van de Noordzee.

Hoe ontstaan verkoudheid en griep?
Hoesten, niezen, snotteren en hoofdpijn. Je kent de symptomen wel. Maar wat ging eraan vooraf? Hoe loop je een verkoudheid of griep op? En waarom ontstaan die symptomen? Steven Callens, specialist infectieziektes in het UZ Gent, geeft antwoord.

Rampzomer voor onze vlinders
Er fladderen momenteel honderd keer minder vlinders rond dan vorig jaar zelfde tijd, blijkt uit tellingen van Natuurpunt. Een hele generatie rupsen ging verloren door de gevolgen van de droge zomer.

Babypraat is universeel
Overal ter wereld brabbelen ouders op een vergelijkbare manier tegen hun baby.

Slimme schroef met ingebouwde sensors detecteert zelf wanneer ze loskomt
Duitse onderzoekers ontwikkelden een slimme schroef waarmee technici de stabiliteit van een schroefverbinding op elk moment en op afstand kunnen controleren.

‘Als je hier mijnen kan bestrijden, dan lukt het overal’
Op de zeebodem liggen naar schatting nog tonnen munitie en mijnen uit de beide wereldoorlogen. De Belgische marine vaart nog regelmatig uit om ze onschadelijk te maken. Onze drukke en donkere Noordzee maakt die taak niet eenvoudig.