Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Podcast - Hoe werkt een supercomputer?
De supercomputer heeft een enorme impact op wetenschappelijk onderzoek, en ons eigen dagelijkse leven. Toch hebben nog maar weinig mensen al een supercomputer in het echt gezien. Wat moeten we ons voorstellen bij zo’n computer op steroïden? Steven Latré, hoofd van de onderzoeksgroep Artificiële Intelligentie bij imec, geeft antwoord in onze podcast.
Beleven we binnenkort de eerste winter zonder vriestemperaturen?
Op dit moment is het hartje winter. Is het toch denkbaar dat we in een opwarmende wereld binnenkort een winter zonder vriesdagen meemaken? Weerman Bram Verbruggen geeft antwoord.
Vleermuizen ontwikkelden de gave van het snoepen zonder gevolgen
De Jamaicavruchtenvampier, een vleermuizensoort, eet elke dag tot twee keer zijn lichaamsgewicht aan suikerhoudend fruit. Toch ontwikkelen de dieren geen diabetes, obesitas of kanker. Leiden vleermuizen ons naar een wapen tegen diabetes?
Artificiële intelligentie en robots bedenken en maken nieuwe materialen
Een computermodel voorspelt stoffen, en leert een robot om die vervolgens ook effectief te maken, zonder menselijke tussenkomst. De nieuwe materialen kunnen interessant zijn voor onder andere batterijen of zonnecellen.
Hoe weten planten waar het licht vandaan komt?
Planten vinden de zon blindelings terug. Ze hebben geen ogen, maar lichtgevoelig weefsel dat veranderingen in lichtintensiteit registreert wanneer lichtstralen door lucht en water in de stengel bewegen.
Beleven we binnenkort de eerste winter zonder vriestemperaturen?
Dagenlang sleeën, een metershoge sneeuwman maken en zelfs een bevroren Noordzee. Waar zijn die echte winters gebleven? En maken we binnenkort de eerste winter mee zonder sneeuw of ijs? Weerman Bram Verbruggen antwoordt in onze podcast.
Giraffen zinken niet
Als ze echt willen, kunnen giraffen zwemmen. Het mannelijk orgasme volgt een wiskundig patroon (het vrouwelijke is daarvoor te complex). En het drijfvermogen van je drollen zegt mogelijk iets over je gezondheid. Eos-redacteur Kim Verhaeghe bundelde 138 fantastische inzichten uit de wetenschap in het boek "Giraffes don't sink".
‘Bossen zijn het sprankeltje hoop van de natuur’
In het Zoniënwoud bevindt zich een reservaat waar bomen sinds 1983 in alle rust oud en dik mogen worden. Elke boom die omvalt, elk dier dat sterft, blijft liggen. Dat is bijzonder, want eeuwenlang haalden mensen alles van vlees en hout uit het bos. We gingen praten met de oudste en dikste boom in het reservaat. Samen blikken we terug op veertig jaar Belgische bosgeschiedenis.
Geschilderde kaart van middeleeuwse landschap rond Brugge erkend als Vlaams Topstuk
De geschilderde kaart van het Brugse Vrije’ (1571) van Pieter Pourbus mag zich vanaf nu Vlaams Topstuk noemen. Archeoloog Jan Trachet (Universiteit Gent) toonde aan hoe bijzonder waardevol de kaart is.