
Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur voor Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:

‘Door niet te kijken zie je soms meer’
Blinden en slechtzienden gebruiken noodgedwongen hun oren, neus, tastzin en smaak om de natuur te bewonderen. Daardoor ‘zien’ ze vaak meer. Onze redacteur trok een blinddoek aan en ging met de blinde natuurgids Eddy van Oers wandelen op de Kalmthoutse Heide.

Vrienden ruiken hetzelfde
Goede vrienden delen niet alleen lief en leed, maar ook dezelfde chemische componenten in hun lichaamsgeur. Die gedeelde geur is er al voor de eerste kennismaking.

Waarom klinkt geluid anders onder water?
Onder water klinkt onze stem heel gedempt, en eens kopje onder hoor je bijna niets meer van wat er zich boven water afspeelt. Tegelijk hoor je andere geluiden onder water net stukken beter. In deze aflevering legt akoesticus Timothy Van Renterghem (Universiteit Gent) uit waarom geluid zich anders gedraagt onder water.

Is immuuntherapie echt een wondermiddel tegen kanker? - live op Nerdland
Immuuntherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem aanmoedigen om kanker aan te vallen. De therapie is veelbelovend, maar er zijn ook nog veel hordes te overwinnen. Ewout Landeloos, doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven), sprak er uitgebreid over tijdens een live podcast-opname op het Nerdland Festival.

Sterrenkundige Conny Aerts wint als eerste Belg prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica
Sterrenkundige Conny Aerts (KU Leuven) heeft, samen met twee Amerikaanse astronomen, de prestigieuze Kavli-prijs voor astrofysica gewonnen. Die prijs is de grootste wetenschappelijke onderscheiding na de Nobelprijzen. Aerts en haar collega's worden geroemd voor hun onderzoek naar de inwendige fysica en de evolutie van sterren.

Hoe komen wetenschappers tot hun bevindingen?
Elke dag vernemen we via de media resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Hoe komen wetenschappers tot die bevindingen? Ik vraag het aan wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers van de KU Leuven.

Liever een kwallenbestaan dan een luizenleventje
De mens kan een puntje zuigen aan hoe kwallen en andere organismen hun leven rekken, lees je in Onsterfelijke kwallen en eeuwenoude haaien van Nicklas Brendborg.

Hoe collaboratieve robots het werk van fabrieksarbeiders verlichten
In de Audi-fabriek in Vorst werken naast drieduizend werknemers ook een vijfhonderdtal robots en twee ‘collaboratieve robots’. Met die laatste pioniert de fabriek binnen de Audi-familie, want het gebruik van collegiale robots staat nog in de kinderschoenen. Eos ging kijken wat een nauwere samenwerking tussen mens en cobot kan betekenen.

Crispr krabt de allergie van de kat
Een specifiek eiwit dat kattenallergie veroorzaakt, kan worden uitgeschakeld met de genbewerkingstechniek crispr-cas. Zet dat de deur open voor 'crispr-katten'?