Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Ik denk, dus ik ben
Bij narcose lijkt in één vingerknip het licht uit te gaan. Het is een droomloos zwart gat. De tijd die de operatie duurt, is compleet weggevaagd. Zou doodgaan ook zo voelen?
Beeldig brein
Het brein is niet alleen interessant, maar ook mooi. Dat wil de wedstrijd Art of Neuroscience van het Nederlands Herseninstituut in de verf zetten.
Waarom je huilt als je verdrietig bent
Biggelende tranen zetten je lichaam aan tot de productie van troostende hormonen. Door te huilen geef je jezelf als het ware een knuffel.
Overstekend wild
Voor veel dieren loopt een wandelingetje over de weg fataal af. Oostenrijkse onderzoekers verzamelden, met de hulp van vrijwilligers, meer dan vijfduizend foto’s van dierlijke verkeersslachtoffers.
Waarom vrouwen een zelfmoordpoging eerder overleven
Mannen willen dood, vrouwen willen ontsnappen of om hulp schreeuwen.
Talen leer je in de wieg
Nog voor een baby een half jaar oud is, leert hij klanken van elkaar te onderscheiden. Dat komt dus een stuk vroeger dan het leren van de eerste woordjes.
‘In dertig procent van de bedden ligt iemand die daar niet hoort’
Therapie aan huis moet overal in België psychiatrische bedden vervangen. Een gesprek met psychiaters Jeroen Decoster en Guido Pieters, pleitbezorgers van thuistherapie in België.
Ruggenprik kan diagnose ALS stellen
Een nieuwe test kan het diagnosticeren van de dodelijke spierziekte ALS versnellen.
Vierde 'Alzheimer-gen' geïdentificeerd
Nederlandse onderzoekers hebben een gen geïdentificeerd dat betrokken is bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. In totaal zijn er nu vier risicogenen bekend.