Aantal bosolifanten met twee derde gedaald in Centraal-Afrika

08 maart 2013 door Eos-redactie

Het aantal bosolifanten in Centraal-Afrika is de voorbije tien jaar met 62 procent gedaald. Dat blijk uit een grootschalige studie in het tijdschrift Plos One.

Het aantal bosolifanten in Centraal-Afrika is de voorbije tien jaar met 62 procent gedaald. Dat blijk uit een grootschalige studie in het tijdschrift Plos One.
 

De studie, die data bijeenbracht van 60 wetenschappers, bevestigt wat vele conservatie-organisaties vrezen: dat de Afrikaanse bosolifant (Loxodonta cyclotis) door stroperij steeds verder naar het randje van de uitsterving wordt geduwd, mogelijk al binnen de komende tien jaar.

Voor de studie kamden wetenschappers tussen 2002 en 2011 de bossen in onder meer Kameroen, Democratische Republiek Congo en Gabon uit, vooral op olifantenuitwerpselen. In totaal ‘spendeerden ze 91.600 man-dagen en doorliepen ze meer dan 12.800 kilometer’ om de grootste verzameling olifantendata aan te leggen. Het onderzoek werd voorgesteld op de conferentie tegen de handel in bedreigde diersoorten (CITES) in Bangkok deze week.

In grote gebieden waar olifanten tien jaar geleden rondliepen, ook de meest ongerepte, zijn er vandaag maar weinig dieren meer te bespeuren. ‘Historisch gezien waarden olifanten rond in een bebost gebied van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer’, zegt John Hart, een van de onderzoekers. ‘Nu is het gekrompen tot slechts een vierde. Hoewel de bebossing intact bleef, zijn er geen olifanten meer te bespeuren.’ Dit moet dus wel bijna volledig aan stroperij te wijten zijn, concluderen de onderzoekers.

 

Dat was te zien in de data. Hoe dichter bevolkt de gebieden zijn, hoe beter de wegeninfrastructuur is, en hoe meer corruptie er heerst, des te groter de daling van het aantal dieren. ‘We moeten onder meer grote gebieden vrij houden van invalswegen, en de bestaande wegen in een effectief beschermingsplan laten opnemen’, zegt Stephen Blake van Max Planck Instituut. Milieubewegingen vragen ook dringend maatregelen tegen ivoorhandel, want eerder onderzoek wees uit dat de stijgende vraag in het Verre Oosten – waar aan hoorn heilzame krachten worden toegedicht – tot meer stroperij leidde in Afrika.

Al veel neushoorns gestroopt
Op de CITES-conferentie liet Edna Molewa, de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, weten dat er dit jaar al zeker 146 neushoorns zijn gestroopt. Vorig jaar werden er in het Afrikaanse land zo'n 668 neushoorns gedood. Het geboortecijfer ligt nu nog hoger dan dat aantal, maar als de trend zich doorzet, zal het neushoornbestand vanaf 2016 afnemen. Het totaal aantal neushoorns wordt geschat op 20.000.


Lees ook het achtergrondartikel 'Rijk Aziaten, arme beesten' uit het maartnummer van Eos-magazine, nr. 3, 2013.