Australië wil export van krokodillenproducten opdrijven

06 januari 2016 door Eos-redactie

Na decennialange bescherming zijn er teveel krokodillen in Australië, vindt de politiek. De export van krokodilproducten moet in 2016 dan ook omhoog.

Na decennialange bescherming zijn er teveel krokodillen in Australië, vindt de politiek. De export van krokodilproducten moet in 2016 dan ook omhoog.

Met het nieuwe Saltwater Crocodile Wildlife Trade Management Plan 2016-2020, in voege sinds begin dit jaar, wil de overheid in de deelstaat Northern Territory de handel van krokodilproducten stimuleren. De jaarlijkse quota worden opgetrokken naar ’90.000 levensvatbare eieren en 1.200 dieren’ aldus bevoegd regionaal minister Willem Westra van Holthe. ‘Dat betekent een stijging van 40 procent voor eieren en 100 procent voor dieren vergeleken met de limiet uit het vorige vijfjarige plan.’ Dat moet de krokodillenindustrie een duwtje in de rug geven. Die is nu zo’n 25 miljoen dollar waard, binnen vier jaar moet dat verdubbeld zijn.

De eieren uit het wild zouden in krokodillenboerderijen uitgebroed worden, levende dieren kan men gebruiken voor de kweek of export. Naast krokodillenleer is ook krokodillenvlees populair. Volgens Food Standards Australia New Zealand produceert Australië jaarlijks zo’n 40.000 kilo krokodillenvlees.

De overheid zegt dat de nieuwe quota laag genoeg zijn om geen impact te hebben op de populatie. De zoutwaterkrokodil staat op de IUCN Rode Lijst onder de categorie ‘least concern’, niet bedreigd. Tot eind jaren 1980 was het dier nog ‘endangered’. De reptielen, die leven in het gebied tussen India en noord-Australië, werden vroeger ook in de Northern Territory bejaagd. In 1971 waren er daar nog maar enkele duizenden over en werden ze beschermd. Vandaag leven er in de deelstaat zowat 100.000 zoutwaterkrokodillen. Dat maakt ze opnieuw tot last voor vissers, schippers en zwemmers. Vorig jaar werden er in de Northern Territory 290 zoutwaterkrokodillen gevangen en naar krokodillenboerdijen gebracht. 252 daarvan kwamen uit de wateren in en rond de hoofdstad Darwin. Ze worden gezien bij stadsstranden en woonwijken.

Zoutwaterkrokodillen leven in rivieren of moerassen maar hun hoge zoutwatertolerantie laat ze toe in zee te zwemmen. Het is de grootste en gevaarlijkste krokodil, die af en toe mensen of vee aanvalt. Het overgrote deel van hun dieet blijft wel beperkt tot kleinere vissen of vogels. (tn)