Belg ontdekt nieuwe soorten in bedreigd nevelwoud

04 juni 2014 door Eos-redactie

De expeditieleden ontdekten een waaier aan nieuwe diersoorten: een libellensoort, twee soorten juweelkevers, een mosselkreeftje, en waarschijnlijk ook een nieuwe salamander en kikker.

Drie dagen lang moesten de Belgische bioloog Merlijn Jocque en zijn team zich een weg banen door een ongerept stuk woud in Honduras, maar het resultaat is prachtig te noemen: de expeditieleden ontdekten een waaier aan nieuwe diersoorten: een libellensoort, twee soorten juweelkevers, een mosselkreeftje, en waarschijnlijk ook een nieuwe salamander en kikker.

Merlijn Jocque deed de ontdekkingen in een nevelwoud in het Pico Bonito Nationaal Park. Nevelwouden komen voor op bergtoppen, waardoor ze meestal in wolken gehuld zijn en dus voortdurend vochtig zijn. Ze herbergen daardoor een heel specifieke fauna en flora. ‘De lange lijst nieuwe soorten toont hoe weinig we weten van de biodiversiteit in sommige gebieden’ , zegt Jocque. ‘Nevelwouden zijn een van de meest bedreigde bossen in Centraal-Amerika. Het is zorgwekkend dat veel van deze gebieden verdwijnen voor we kunnen nagaan wat er leeft en bloeit. Veel soorten sterven uit nog voor ze ontdekt worden.’

Merlijn Jocque is postdoctoraal onderzoeker aan Rutgers University (VS) en wetenschappelijk medewerker (vrijwillig) van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

De nieuwe libellensoort: Amphipteryx jaroli

De biologen observeerden ook zeldzame amfibieën en reptielen, zagen er zwarthandslingerapen, en filmden voor het eerst de bedreigde Baird’s tapir in Honduras.