Bevers planten zich weer voort in Vlaanderen

07 maart 2012 door Eos-redactie

Bevers planten zich weer voort in Vlaanderen, anderhalve eeuw nadat de bever er was uitgeroeid.

Bevers planten zich weer voort in Vlaanderen, anderhalve eeuw nadat de bever er was uitgeroeid. Dat blijkt uit een onderzoek van bioloog Kristijn Swinnen van de Universiteit Antwerpen.

Swinnen plaatste camera’s in de natuurgebieden Viersels Gebroekt in Antwerpen en Vlassenbroek in Oost-Vlaanderen. De beelden tonen drie bevers bij elkaar en dat is erg opmerkelijk. ‘Bevers zijn erg territoriale dieren. Ze verdragen geen soortgenoten in hun omgeving. Zo weten we zeker dat het om een jong en zijn ouders gaat’, zegt Swinnen. ‘De jongen zullen zich op termijn in nieuwe gebieden vestigen en zo de verspreiding van de bever weer op gang brengen.’

In 1848 werd de laatste bever in Vlaanderen geveld. De dieren zijn erg gegeerd voor hun vlees en castoreum, een uitscheidingsproduct dat in parfums en medicijnen wordt verwerkt. In 2003 werden er bevers uitgezet in de Dijlevallei. Dat de dieren zich nu ook voortplanten is een goede zaak, vindt Swinnen: ‘Bevers knagen bomen om en bouwen dammen. Dit zorgt voor de verjonging van de plantengemeenschap en heeft gunstige effecten voor insecten, vogels, amfibieën en zoogdieren.’ In Vlaams-Brabant en Limburg plant de bever zich al een tijdje voort. Dat brengt het totaal op een honderdtal exemplaren in Vlaanderen. (mh)