Chimpansees spelen spelletjes

11 augustus 2017 door TG

Niet alleen wij mensen, maar ook chimpansees kunnen een spelletje blad-steen-schaar waarderen.

Helaas speelden de chimpansees het spel op een computer en niet tegen elkaar. Op het scherm krijgen ze twee afbeeldingen te zien van chimpanseehanden die blad, steen of schaar uitbeelden. De chimpansees kozen dan de winnende optie.

Eerst leerde een onderzoeksteam de apen het verschil tussen blad en steen, dan tussen steen en schaar en tenslotte tussen blad en schaar. Na een gemiddelde van 307 trainingssessies hadden vijf van de zeven chimpansees zich het spel eigen gemaakt.

Daarna leerden de wetenschappers het spel aan 38 vierjarigen. Het leerniveau van een chimpansee valt namelijk te vergelijken met dat van 3 tot 6-jarigen. De kinderen hadden veel minder problemen met het leren van het spel. Ze begrepen het verschil tussen de paren al na 5 trainingssessies.

"Het leerniveau van een chimpansee valt te vergelijken met dat van 3 tot 6-jarigen, maar de chimpansees vonden het opvallend moeilijker om het spelpatroon te begrijpen dan de kinderen"

Het patroon van blad-steen-schaar is circulair. Blad verslaat steen, steen verslaat schaar en schaar verslaat dan op zijn beurt blad. De chimpansees hadden het opvallend moeilijk om het derde paar te leren, wat betekent dat het voor hen niet makkelijk is om dit circulair patroon te begrijpen. Kinderen hebben het hier duidelijk heel wat makkelijker mee.

De wetenschappers willen nu nagaan welke andere mensapen blad-steen-schaar kunnen leren. De volgende chimpansee die je tegenkomt misschien eens uitdagen voor een spelletje?