De varaan komt uit Azië

18 juli 2012 door Eos-redactie

Het DNA van 38 van de in totaal 73 verschillende soorten varanen wijst met zekerheid uit dat het beest een Aziatische oorsprong heeft.

Biologen zijn eruit: de varaan komt oorspronkelijk uit Azië. Jarenlang was er discussie of de vleesetende hagedis uit Azië, Afrika of Australië kwam. Hij komt namelijk op alle drie de continenten voor. Het DNA van 38 van de in totaal 73 verschillende soorten varanen wijst met zekerheid uit dat het beest een Aziatische oorsprong heeft.

De resultaten van het anderhalf jaar durend onderzoek worden woensdag gepubliceerd in het tijdschrift Biology Letters. Onderzoeker Freek Vonk van Naturalis Biodiversity Center is een van de auteurs van het artikel. Varanen ontstonden 45 miljoen jaar geleden in Azië en ‘pas’ 41 miljoen jaar geleden koloniseerden ze voor het eerst Afrika en Australië. Er bestaan veel verschillende soorten varanen. Sommige wonen in bomen en andere op de grond. De kleinste soort is maximaal 30 centimeter en grotere varianten kunnen tot 3 meter lang worden. (anp)