Natuur & Milieu

Dit zijn de winnende foto's van de Nature Photographer of the Year 2019 competitie

De Hongaarse natuurfotograaf Csaba Daróczi heeft de fotowedstrijd gewonnen en mag zich “Nature Photographer of the Year 2019” noemen.

Dit is een artikel van:
Eos Wetenschap

De competitie is een initiatief van Nature Talks, de organisatie die ook jaarlijks het Nature Talks Photo Festival organiseert.

De winnende zwart-witfoto van twee springende konijnen die elkaar hoog in de lucht kruisen is door de jury gekozen om de sfeer, de timing, het prachtige licht en de perfecte scherpte en compositie. “Deze foto bewijst maar weer eens dat je geen zeldzame of exotische dieren voor de lens hoeft te krijgen om toch een perfecte natuurfoto te maken. Als je een goed idee en een visie op natuurfotografie hebt, kun je ook dicht bij huis een prachtplaat maken”, zei Keith Wilson, voorzitter van de jury. “Opmerkelijk is verder dat het een om een zwart-wit foto gaat, maar juist hierdoor knalt de energie uit de foto” aldus Wilson.

70 ochtenden en duizenden foto’s

De fotograaf zegt er zelf het volgende over: “Deze foto is genomen in Kiskunsag, vlak bij het dorp Bócsa in Hongarije. Ik had een kolonie met konijnen ontdekt en ben begonnen met ze te fotograferen. Toen zag ik ook dat ze regelmatig in de lucht springen tegen elkaar, bijvoorbeeld als ze om voedsel vechten. Toen wist ik onmiddellijk dat ik daar een foto van wilde maken. Uiteindelijk ben ik er vorig jaar zo’n 70 ochtenden mee bezig geweest en heb ik duizenden foto’s gemaakt. Er zitten wel een paar goede tussen…”

Credits: Csaba Daróczi / NPOTY 2019

De andere winnaars

De jury moest kiezen uit zo’n 14.000 beelden uit meer dan 73 verschillende landen. Nog nooit waren er zo veel fotos voor deze competitie ingestuurd. De foto’s konden worden ingezonden in 11 verschillende categorieën en de Fred Hazelhoff portfolio award. Deze laatste werd gewonnen door Gheorghe Popa, een Roemeense fotograaf, met een schitterende serie over Cuejdel, een meer uit zijn woonomgeving. 

De fotoserie over het meer Cuejdel won de Fred Hazelhoff portfolio award. Credits: Gheorghe Popa/NPOTY 2019

Onder de overige categorie winnaars, de runners up en finalisten zitten opniew grote namen uit de natuurfotografie. Audun Rikardsen in de categorie vogels, Wade Hughes in de categorie onder water en wederom de Nederlander Bart Siebelink in de categorie kunst en natuur. Zij, en alle overige categorie winnaars, runners up en highly commendeds, zijn te vinden op www.naturephotographeroftheyear.com.

Met deze foto van een landende steenarend won Audun Rikardsen in de categorie vogels. Credits: Audun Rikardsen /NPOTY 2019

De categorie jongeren (11 – 17 jaar) is gewonnen door de Italiaan Giacomo Redaelli met een heerlijke actiefoto van een stel jonge Staartmezen die worden gevoerd.

Giacomo Redaelli was de winnaar van de jongeren categorie. Credits: Giacomo Redaelli/NPOTY 2019

De jury van de competitie bestond uit:

  • Keith Wilson, (En); foto editor; voorzitter van de jury; 
  • Magdalena Herrera (Fr);  foto editor
  • Garth Lenz (Can); (lucht)fotograaf
  • Christian Ziegler (Pan); fotograaf
  • Tony Wu (Jap); onderwater fotograaf
  • Kim Verhaeghe (Bel); editor bij Eos Wetenschap
  • René Alblas (Ne/Fr); editor

Wil je zelf ook meedoen? In december start de termijn voor het inzenden van foto’s voor de Nature Photographer of the Year editie 2020.