Doorbraak in redding witte neushoorn

Er zijn nog maar twee noordelijke witte neushoorns op de wereld. Behoeden voor uitsterven lijkt onmogelijk, omdat beide dieren vrouwtjes zijn. Maar er gloort hoop.

Vorige week is het namelijk gelukt om onvolwassen eicellen te oogsten uit Najin en Fatu, de twee witte neushoorns  die leven in natuurpark Ol Pejeta in Kenia. De tien eitjes, van elk dier vijf, zullen kunstmatig worden geïnsemineerd met ingevroren sperma van een noordelijke witte neushoorn stier. Even later, bij succesvolle bevruchting, zullen de embryo’s worden overgezet naar de baarmoeder van surrogaat moeders, van de soort zuidelijke witte neushoorns.

De eicellen werden met een sonde, begeleid door ultrasound, gehaald uit de eileiders, terwijl de dieren volledig verdoofd waren. Er is vijf jaar gewerkt door dierenartsen en wetenschappers om deze eerste stap in voortplanting te kunnen maken. “Zowel de techniek als de apparatuur moesten vanaf nul worden ontwikkeld”, zegt projectleider Thomas Hildebrandt van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife. “Het hoge aantal met succes geoogste eicellen is te danken aan de goede samenwerking tussen wetenschappers, dierentuinexperts en ervaren natuurbeheerders. De geslaagde operatie betekent dat er nu een in vitro embryo van een noordelijke witte neushoorn gemaakt kan worden, dat is nooit eerder gedaan en is de eerste stap naar voortplanting”.