Europa maakt kennis met de ‘grotvis’

04 april 2017 door SST

In een onderwatergrot die in verbinding staat met de Donau kon een duiker enkele exemplaren vangen van een grotvariant van de Barbatula-vis.

Biologen gingen er altijd vanuit dat vissen sinds het einde van de laatste ijstijd nooit de kans hebben gekregen zich in grotten te ontwikkelen

De ontdekking werd gedaan in een onderwatergrot nabij de stad Tuttlingen, in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Daar bevindt zich een curieus geologisch verschijnsel, dat de ‘Donauverzinking’ wordt genoemd. Het water van de rivier wordt via een opening in de rivierbodem naar een ondergronds gangenstelsel gezogen. Het is in die ‘ondergrondse Donau’ dat een Duitse hobbyduiker de afgelopen jaren een nieuwe, nog onbekende vissoort heeft ontdekt.

Het verrassendste aan de ontdekking van de ‘grotvis’ is dat ze zo ver noordelijk werd gevonden. Biologen gingen er altijd vanuit dat vissen sinds het einde van de laatste ijstijd, pakweg 20.000 jaar geleden, nooit de kans hebben gekregen zich in grotten te ontwikkelen.

Grotvissen komen in andere, warme streken veelvuldig voor, maar voor Europa is dit een primeur. Een Duitse biologe die de door de duiker gevangen exemplaren bestudeerde, was verrast dat de vissen – van het geslacht Barbatula – in die korte tijd toch duidelijke kenmerken van een grotvis hebben kunnen ontwikkelen: zeer kleine, naar binnen gekeerde oogjes, een uitzonderlijk grote neusholte en voelsprieten die wel wat op bakkebaarden lijken.