Europese wilde kat duikt op na 150 jaar

03 oktober 2012 door Eos-redactie

Voor het eerst in meer dan 150 jaar is er een Europese wilde kat gezien in Vlaanderen.

Voor het eerst in meer dan 150 jaar is er een Europese wilde kat gezien in Vlaanderen. Een vrijwilliger van Natuurpunt kon met een cameraval het dier filmen in het natuurgebied Smeetshof in Bocholt.

Alhoewel ze op elkaar lijken, behoren de wilde kat (Felis silvestris) en de huiskat (Felis catus) niet tot dezelfde soort. Genetische achtergrond en gedrag verschillen sterk. De huiskat die iedereen kent is een afstammeling van de Afrikaanse wilde kat, niet van de Europese variant. Het is echter specialistenwerk om een wilde kat van een huiskat te onderscheiden zonder genetisch onderzoek.

Naast de verschillen in genetische achtergrond en gedrag, kan je een wilde kat herkennen aan een aantal uiterlijke kenmerken. Zo heeft de wilde kat een dikke staart met een stomp zwart uiteinde, en drie tot vijf zwarte ringen. Op de rug loopt een donkere streep tot net voor de staart. Op de kop en de nek van het dier lopen vier strepen op kop en nek. Een wilde kat is doorgaans groter dan een (verwilderde) huiskat, en heeft een massieve kop.