Finalisten Vlaamse PhD Cup 2023 gecast

28 september 2023

Gisteren werd bij SciMingo vzw de halve finale van de Vlaamse PhD Cup betwist. Acht onderzoekers sleepten een finaleticket in de wacht. Zij strijden op 19 oktober in het Vaudeville Theater (Brussel) voor de PhD Cup 2023.

Na een intensieve vierdaagse mediatraining beklommen de 16 genomineerden het podium. In drie minuten moesten ze de jury bestaande uit prof. dr. Tom Van der Stocken (VUB – Jonge Academie), dr. Eline Lievens (UGent - winnaar PhD Cup 2022), dr. Ben Verhoeven (presentatiecoach Erlnmyr), Geertje Slangen (VRT Taal) en Aurèlie Boffé (VRT NWS  – host podcast ‘Snapt ge mij nu?’) overtuigen met een 3-minuten-pitch over hun doctoraatsonderzoek. De jury beoordeelde de presentaties op inhoud, helderheid en performance. Dat leverde volgende 8 finalisten op:

  • Clara Leyns (UGent), doctor in de gezondheidswetenschappen - logopedie, met de pitch ‘Logopedie voor transgender vrouwen’
  • Jolien Van houcke (KU Leuven), doctor in de biologie, met de pitch "Een jong brein op oude leeftijd: levenslessen uit de killivis"
  • Annelies Augustyns (UAntwerpen - VUB - FWO), doctor in de letterkunde, met de pitch "Joodse Dagboeken onthullen subtiel dagelijks verzet in Nazi-Duitsland"
  • Christine Verbeke (KU Leuven), doctor in de astrofysica, met de pitch "Gevaar uit de ruimte"
  • Marie DeCock (UHasselt - FWO), doctor in de rechten, met de pitch "Make-over voor honderdjarige wetgeving"
  • Tim Boogaerts (UAntwerpen), doctor in de farmaceutische wetenschappen, met de pitch "Gouden beleidstips in rioolwater"
  • Tilke Nelis (KU Leuven - FWO), doctor in de filologie, met de pitch "Reconstructie van een verloren wetenschapstekst"
  • Diederik Coppiters (VUB - UMons), doctor in de ingenieurswetenschappen, met de pitch "Naar stabiele energieprijzen in onzekere tijden"


Publieksprijs

De 8 finalisten staan de komende dagen voor de camera om een verkorte 90-seconden-pitch van hun onderzoek te filmen. Deze filmpjes komen op 11 oktober, samen met een publiekspoll, online. Zo krijg je de kans om een stem uit te brengen voor je favoriet. De finalist met de meeste stemmen wint de publieksprijs en krijgt een mooie publicatie over zijn of haar onderzoek in Eos Magazine.

Finale

Het doek valt op 19 oktober in het Vaudeville Theater in Brussel. Onder het strenge oog van de finalejury - Lieven Vandenhaute (Radio 1), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen), Raf Njotea (o.a. De Standaard & Radio 1) en Jacotte Brokken (VRT) - strijden de kandidaten voor de eerste prijs: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School, een ticket om een college te geven aan de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press.

Benieuwd welke kandidaten een staande ovatie krijgen en wie uiteindelijk de hoofdrol speelt? Kom naar de finale in Brussel of volg het via een livestream op VRT MAX. 

Registreer je voor de finale