Het kuiken op ons bord

19 mei 2015 door AW

De weg die de kip op je bord aflegt in zes etappes.

De weg die de kip op je bord aflegt in zes etappes.

1. Van moederdier naar pluimveebedrijf
Moederdieren leggen eieren die kunstmatig worden uitgebroed bij een broederij. De kuikens die daaruit komen, worden met vrachtwagens naar het pluimveebedrijf gebracht.

2. Vetmesten

Het pluimveebedrijf mest de kuikens op zes weken tijd vet met behulp van eiwitrijke voeding. De kippen worden al die tijd opgesloten in de stallen. Biologische kippen leven langer en worden ongeveer 10 weken oud. Ze hebben meer plaats om rond te lopen en mogen vanaf hun zesde levensweek in de vrije uitloop rondlopen.

3. Transport
Wanneer de kuikens vet zijn, worden ze handmatig of machinaal gevangen en op een vrachtwagen geladen. Die voert hen naar het slachthuis.

4. Verdoofd en onthoofd
In de slachthuizen worden de kippen handmatig ondersteboven aan slachthaken gehangen. De transportband leidt de kippen met het hoofd doorheen een elektrisch geladen waterbad waardoor ze verdoofd worden. Vervolgens worden de kippen onthoofd.

5. Op je bord
Na het slachten, worden de kippen opnieuw via de transportband geplukt. Vervolgens worden hun ingewanden verwijderd. Wat van de kip overblijft, wordt gezuiverd en machinaal in stukjes versneden. De kippenvleugels en kippenboutjes op ons bord zijn het resultaat.

6. Afval
Kip wordt voornamelijk in plastiek verpakt dat niet gerecycleerd wordt. Het productieproces en verwerkingsproces van plastiek heeft een grote CO2-uitstoot. Hoe kleiner de verpakking, hoe minder voeding er wordt weggegooid.