Hoe dieren klimaatverandering verzachten

27 april 2016 door Eos-redactie

De teruggang van grote zoogdieren kan leiden tot minder grote bomen.

Grote dieren spelen een sleutelrol in het verzachten van klimaatverandering in tropische bossen. Zij verspreiden namelijk zaden van grote bomen die veel koolstof kunnen opslaan. Maar dat effect is niet op alle continenten even groot. Zo blijkt uit een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Leeds, gepubliceerd in Nature Communications.

De zaden van woudreuzen worden vooral door dieren verspreid. Via computersimulaties is nu aangetoond dat teruggang van grote zoogdieren zal leiden tot minder grote bomen. Daardoor wordt  er op termijn minder koolstof vastgelegd. Dat geldt vooral voor de oerbossen in Zuid-Amerika en Afrika. In Zuidoost-Azië daarentegen wordt het merendeel van de tropische zaden door de wind naar elders gebracht. Daar heeft de teruggang van het wild dus minder effect op de koolstofopslag.

“Onze studie toont op pan-tropische schaal de relatie aan tussen de verschillende strategieën van zaadverspreiding als sturende factor voor de opslag van koolstof bij een dalend aantal dieren”, zegt projectleider Anand Osuri.

“Tropische bossen behoren tot de grootste reservoirs van koolstof. Deze buffers voorkomen dat koolstofdioxide zich in de atmosfeer opstapelt en het klimaat verder opwarmt. De politiek moet zich daarom niet alleen richten op bescherming van de wouden, maar ook op de dieren die zorgen voor zaadverspreiding.” (pdj)