Industrie zakt weg door dooiende permafrost

De permanent bevroren bodem in het Hoge Noorden werd altijd beschouwd als een ideaal gebied voor industriële activiteiten. De opwarming van de aarde legt nu een explosieve erfenis bloot.

De stevige ondergrond werd altijd gezien als een natuurlijke buffer die bodemvervuiling kan tegenhouden. Er kwamen dan ook tal van olievelden, mijnen en pijpleidingen. Gebouwen en infrastructuur rustten er op een bijzonder stabiele en betrouwbaar geachte bodem. Helaas, de opwarming van de aarde blijkt nu een explosieve erfenis bloot te leggen. Doordat de bodem snel ontdooit, zakt industriële infrastructuur weg of stort ze in. Nederlandse, Duitse en Noorse onderzoekers registreren nu in het noordpoolgebied tot wel twintigduizend vervuilde terreinen.

Door het ontdooien van de permafrost komen enorme hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. De al aanwezige vervuiling kan zich nu snel over de ecosystemen verspreiden. Het gaat van diesel, kerosine en benzine over zware metalen zoals kwik en lood tot zelfs radioactief afval. Veel afval werd op de terreinen achtergelaten omdat dit aanzienlijk eenvoudiger en goedkoper was dan het op te ruimen. Via rivieren en de zee kunnen vervuilende stoffen ook bij ons terechtkomen. Het probleem is des te erger omdat gebieden met permafrost nu twee tot vier keer zo snel opwarmen als de rest van onze planeet.