IPCC: opwarming is schuld van de mens

27 september 2013 door A

De mens is vrijwel geheel verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Die conclusie trekken wetenschappers in het nieuwe IPCC-rapport van de Verenigde Naties.

De mens is vrijwel zeker verantwoordelijk van de opwarming van de aarde. Die conclusie trekken wetenschappers in een VN-rapport dat vrijdag is vastgesteld.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) stelt vast dat het voor 95 procent zeker is dat de mens sinds het midden van de vorige eeuw verantwoordelijk is voor de oplopende temperaturen op aarde. In een vorig rapport uit 2007 was dat nog met 90 procent zeker en in 2001 werd de mens met 66 procent zekerheid verantwoordelijk gehouden.

Het IPCC voorspelt meer hittegolven, droogte, overstromingen en de voortgaande stijging van het zeeniveau, tenzij snel maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Bijna 200 landen hebben toegezegd met de Verenigde Naties te zullen samenwerken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Zo moeten fossiele brandstoffen gaan plaatsmaken voor duurzame energie. Het panel vergaderde de hele week over het rapport.