‘Klimaatopwarming stuurt elektriciteitsverbruik in de war’

Dat zeggen wetenschappers die het stroomverbruik in 35 Europese landen hebben bekeken en gekoppeld aan de verwachte temperatuurstijging.

Vandaag oogt de evolutie van het elektriciteitsverbruik in Europa tijdens een dag of tussen verschillende seizoenen zeer gelijkaardig, in welk land je ook bent. Leuk om te weten bovendien is dat het verbruik het kleinst is op dagen met een maximumtemperatuur van 22 graden. Is het warmer of kouder, dan stijgt het verbruik.

Dat zijn enkele bevindingen van Amerikaanse en Europese wetenschappers die het elektriciteitsverbruik van 35 Europese landen in kaart hebben gebracht en geanalyseerd.

Maar in de toekomst zou dat verbruik in Europa er weleens heel anders uit kunnen gaan zien, denken de onderzoekers. Door de klimaatopwarming wordt het in Zuid-Europa immers gevoelig warmer, waardoor het gebruik van airconditioning er nóg verder zal toenemen. Dit terwijl Noord- en West-Europa minder te maken zullen krijgen met strenge winters, waardoor de verwarmingskosten er dalen. Het gevolg: terwijl het zwaartepunt van het Europese elektriciteitsverbruik nu nog in Noord- en Centraal-Europa ligt – denk aan een land als Noorwegen, waar de meerderheid van de bevolking elektrisch verwarmt – zal dit in de nabije toekomst naar het zuiden verschuiven.

De wetenschappers gaan er bovendien vanuit dat airco meer en meer standaard zal worden, ook in onze gematigde streken. Ze maken de vergelijking met auto’s, die vroeger zelden over een airco beschikten maar nu niet meer zonder te vinden zijn. En laat airconditioning nu precies een van die systemen zijn die moeilijk aan te drijven zijn met iets anders dan elektrische stroom.


Gerelateerde artikels

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

Klimaatverandering is een feit! Evolutie schiet te hulp

De aanpassing van het leven op aarde aan veranderende omgevingen is mogelijk  door natuurlijke selectie op basis van individuele verschillen. Deze (genetische) diversiteit binnen soorten staat echter onder druk. Het blijkt dat we als mensen onze strategieën moeten aanpassen om deze verschillen te monitoren, en zo onze biologische hulpbronnen optimaal te beheren.  Als we willen blijven profiteren van de diensten van de natuur, kunnen we maar beter deze grondstoffen van natuurlijke evolutie in de gaten houden zodat soorten zich kunnen blijven aanpassen aan veranderingen in hun omgeving.