Kolibriesoort produceert “privé-geluid”, maar hoort hij het zelf wel?

06 maart 2018 door SG

De rouwkolibrie maakt een voor andere vogelsoorten onhoorbaar geluid. Lijkt handig in een druk regenwoud, maar het is nog niet zeker dat de kolibri het geluid zelf kan horen.

Stom toeval. Zo kan je de ontdekking van onderzoekers van de Oregon Science University noemen. Terwijl ze dachten de hoge en snelle toonhoogte van een krekel of een boomkikker te horen, bleek het geluid te komen van een rouwkolibrie. Dat is opmerkelijk, want de toonhoogte zou onhoorbaar moeten zijn voor vogels. 

De onderzoekers pikten het geluid op met geluidsapparatuur dat normaal gebruikt  wordt voor opnames van vleermuizen. Naast de hoge toonhoogte vertoont het geluid ook een grote complexiteit.

Hoewel de toonhoogte niet hoorbaar zou zijn voor vogels, lijkt het toch aannemelijk dat de rouwkolibrie zijn eigen geluid zelf wel kan horen. Zo kan het dienen als een privé-lijn in het tropisch woud. Dit is handig, aangezien de vogel in een druk bezet woud leeft met wel 40 andere kolibriesoorten.

Om te achterhalen of de vogel zijn eigen geluid hoort, willen de onderzoekers de kolibri nu van dichterbij bestuderen. Het gehoor moet verschillen van dat in andere vogels. Ook de syrinx, het vocale orgaan van een vogel, moet in theorie verschillen. Zo zou dit orgaan heel snel moeten vibreren om de speciale toonhoogte te produceren.