Koraal met een reukje aan

21 augustus 2014 door Eos-redactie

Een jonge vis krijgt de keuze tussen een waterstroom afkomstig uit een gezond of een aangetast koraalrif.

Beschadigd koraal stoot vissen en koraalpoliepen af, en dat bemoeilijkt herstel. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Science.

Overbevissing kan koraalriffen de das omdoen. Door het verdwijnen van zeewieretende vissen, kan zeewier het rif overwoekeren. De wetenschappers toonden aan dat zeewier stoffen afscheidt die vissen en koraalpoliepen – de diertjes waaruit een koraalrif bestaat – afschrikken.

De onderzoekers lieten vissen en koraalpoliepen kiezen tussen twee stromen water, de ene afkomstig uit een gezond koraalrif, de andere uit een aangetast rif. Alle vijftien geteste vissoorten hadden een duidelijke, soms tot acht keer grotere, voorkeur voor het gezonde water. Jonge koraalpoliepen kozen vijf keer vaker voor het water uit een onaangetast rif.

Vervolgens gingen de wetenschappers na hoe vissen en koraal reageren op specifieke soorten wieren en koraal. Water waarin het koraal Acropora nasuta was gedrenkt, bleek vissen en poliepen aan te trekken. Acropora nasuta is erg kwetsbaar voor verbleking en aantasting door algen. De aanwezigheid van het koraal wijst daarom op een gezonde leefomgeving. Omgekeerd bleek koraal dat ook in aangetaste gebieden kan groeien minder aantrekkelijk.

Water waarin het zeewier Sargassum polycystum was gedrenkt, dat koraalrif kan overwoekeren, bleek ruim tachtig procent van zijn aantrekkingskracht te verliezen.

De wetenschappers besluiten uit hun onderzoek dat het tijdelijk aan banden leggen van visserij rond aangetast koraal mogelijk niet volstaat voor herstel, als vissen en poliepen het links laten liggen. Het terugdringen van bepaalde wier- en koraalsoorten en stimuleren van andere, kan volgens de onderzoekers herstel bevorderen. (ddc)