Krijgen zelfs de Alpen geen witte kerst dit jaar?

16 december 2015 door TE

In de Alpen is er wel al wat sneeuw gevallen, maar ook daar dringt de Atlantische warmte door, waardoor de sneeuw op veel plaatsen nog niet echt blijft liggen.

Ik legde in een vorig artikel al uit dat ons weer wordt bepaald door de richting waaruit de lucht naar onze streken wordt aangevoerd. Deze luchtstromingen worden op hun beurt bepaald door de ligging van de hoge- en lagedrukgebieden. En daar wringt het schoentje.

Al weken aan een stuk wordt een groot deel van Europa ingepalmd door hogedrukzones. Daardoor worden Atlantische depressies gedwongen om via een noordelijke route, meestal tussen IJsland en Groot-Brittannië door, naar Scandinavië te trekken. De eraan verbonden storingen slepen dan dikwijls over onze regio en brengen vaak regen en stevige wind met zich mee.

Op 4 december trok een depressiekern over de Noordzee. Wij kregen regen en vrij veel wind, maar de temperatuur steeg tot rond 10 graden.

Na de passage van zo'n koufront, komen we per definitie in een koudere luchtsoort terecht, maar zolang de aangevoerde lucht van over de Atlantische Oceaan wordt aangevoerd, wordt het niet winterkoud.

 

In de Alpen is er wel al wat sneeuw gevallen, maar ook daar dringt de Atlantische warmte door, waardoor de sneeuw op veel plaatsen nog niet echt is blijven liggen. Je moet al zo'n 2.000 meter klimmen om enige sneeuw van betekenis aan te treffen.

Om écht koud weer te krijgen, moeten we doorgaans wachten tot de luchtstroming uit het noorden tot het oosten komt. Dan stroomt zogenoemde transportkou uit Scandinavië of Siberië naar ons land.

Maar zelfs dat is momenteel geen garantie voor strenge vorst. Onderstaand kaartje toont waar in Europa het warmer of kouder is ten opzichte van de klimatologisch gemiddelde waarden. Rood is warmer en blauw betekent kouder dan gemiddeld.

  

In het grootste deel van Europa is het dus 'te zacht voor de tijd van het jaar', maar vooral in Scandinavië, de Baltische Staten en het noordwesten van Rusland, worden temperaturen opgetekend die 5 of 7 graden warmer zijn dan de klimatologische gemiddelden.

Dus zelfs als de aangevoerde lucht uit die richting komt (maar daar ziet het overigens nog niet meteen naar uit) krijgen we nog niet de winter die bij ons voor een witte kerst en in de Alpen voor voldoende en kwaliteitsvolle sneeuw zorgt.