Natuur & Milieu

Met deze ‘levende doodskist’ verrijk je na je dood de bodem

Studenten van de TU Delft hebben een 'compostkist' ontwikkeld die bestaat uit het wortelnetwerk van paddenstoelen.

Dit is een artikel van:
Eos Wetenschap

De kist draagt bij aan efficiënte compostering van het lichaam en ruimt giftige stoffen op, zodat het een voedingsbodem oplevert voor bomen en planten. Deze maand is voor het eerst iemand in zo’n kist begraven.

‘Mycelium ofwel het wortelnetwerk van paddenstoelen is de grootste recycler van de natuur,’ zegt bedenker en industrieel ontwerper Bob Hendrickx. ‘Het is een levend organisme dat continu op zoek is naar afvalstoffen, zoals dode bladeren, om die om te zetten in nuttige voedingsstoffen voor de omgeving. Datzelfde gebeurt met een dood lichaam. Deze ‘Living cocoon’ laat mensen weer één worden met de natuur’.  

Samen met medestudenten richtte Hendrickx de start-up Loop (kringloop red.) op. In overleg met de uitvaartbranche kwamen de jonge ondernemers tot dit nieuwe milieuvriendelijke concept van begraven.

Voor de productie van de kist is slechts een starter nodig in de vorm van de gesteelde lakzwam (Ganoderma lucidum). Die zwam groeit in een mal vanzelf uit tot een lichte maar solide kist. ‘De gesteelde lakzwam is supersterk en vergelijkbaar met het elfenbankje’, zegt Hendrickx. De paddenstoel wordt in de mal gevoed met hennepvezels, meel en water. Binnen zeven dagen is de kist klaar. ‘Je hebt er geen omkijken naar. Het is net als brood bakken. Het spul rijst vanzelf.’

Deze nog jonge vruchtlichamen van de gesteelde lakzwam zullen uitgroeien tot een doodskist.

Praktijkonderzoek heeft aangetoond dat de kist, onder normale Nederlandse omstandigheden, binnen 30 tot 45 dagen volledig is opgenomen in de natuur. Om de positieve impact op de bodem te bepalen wordt samen gewerkt met Naturalis. Biologen van dit natuurmuseum onderzoeken het effect op de bodembiodiversiteit van deze manier van begraven. Hendrickx: ‘We willen precies weten wat de bijdrage is aan de bodem, zodat we in de toekomst gemeentes nog beter kunnen overtuigen om vervuilde gebieden om te omtoveren tot gezonde bossen, met ons lichaam als voedingsstof’.

Desgevraagd erkent Hendrickx dat compostering van het lichaam het snelst gaat als het lijk naakt wordt begraven in de kist, rustend op een bedje van mos. ‘Maar dat kunnen we natuurlijk niet verplichten’.