Nu in Eos: hoe kunnen we dieren beter begrijpen?

Over enkele jaren hopen experts dierentaal te kunnen doorgronden. Ze rekenen op nieuwe ontwikkelingen in artificiële intelligentie.

Computerwetenschapper Britt Selvitelle, die mee aan de wieg stond van Twitter, bouwt AI-tools voor het Earth Species Project in San Francisco. Eerder dit jaar liet hij weten dat hij en zijn team nu al bezig zijn met het decoderen van de eerste niet-menselijke taal.

Veel wetenschappers zijn sceptisch en wijzen er onder meer op dat veel communicatiesignalen onlosmakelijk verbonden zijn met de habitat van een diersoort. Anderen koesteren hoop. ‘Met algoritmes kunnen we communicatiepatronen van naderbij bekijken en met elkaar vergelijken’, zegt bioloog Con Slobodchikoff (Northern Arizona University). ‘We kunnen ook nagaan hoe ze veranderen in verschillende contexten. Op die manier openen zich perspectieven om de signalen van dieren te ontcijferen.’

Je leest er meer over in het dossier 'dieren begrijpen' in de nieuwe Eos .

Nog in dit dossier:

Waarom spelen levensbelangrijk is

Jonge olifanten die ‘armworstelen’ met hun slurven, leeuwenwelpen die zichzelf te grazen laten nemen: spelen verschaft dieren meer dan enkel plezier. Ze verwerven er ook broodnodige vaardigheden mee.

‘We projecteren te snel onze eigen gevoelens op dieren’

Waar intelligentie bij dieren vrij eenvoudig te meten valt, laten emoties zich veel moeilijker registreren. ‘We lezen vaak verkeerd hoe een dier zich echt voelt’, zegt dierenpsycholoog Rudi D’Hooge.

Leven met lawaai

Onze activiteiten produceren massa’s lawaai. Het kan het gedrag sturen van een volledig ecologisch netwerk.