Oceaan scoort 60 procent

16 augustus 2012 door Eos-redactie

Het Amerikaanse National Center for Ecological Analysis and Synthesis (NCEAS) heeft een cijfer geplakt op de gezondheid van de oceanen.

Het Amerikaanse National Center for Ecological Analysis and Synthesis (NCEAS) heeft een cijfer geplakt op de gezondheid van de oceanen. Met een score van 60 op 100 is er ruimte voor verbetering.

Aangezien ruwweg de helft van de wereldbevolking aan de kust leeft, kan de mens niet zonder de oceanen. Daarom is het belangrijk om weten hoe gezond ze zijn, stellen de onderzoekers. Ze verzamelden een hoop data en goten het geheel in duidelijke cijfers, als een soort van ecologische voetafdruk voor oceanen.

De auteurs keken enkel naar de EEZ, Exclusieve Economische Zone, die tot 200 zeemijl (370 kilometer) buiten de kust uitstrekt. Globaal genomen scoren de oceanen 60 op 100. 32 procent van de landen met kustgebied scoort minder dan 50, met als dieptepunt Sierra Leone (36). 5 procent scoort meer dan 70, met als uitschieter het kleine onbewoonde Jarvis Island (86). België haalt 64, Nederland zelfs 70.

Algemeen bekeken scoren de Westerse landen beter dan de ontwikkelingslanden. Volgens de auteurs omdat ze een beter ontwikkelde economie, wetgeving en infrastructuur hebben. Toch zijn er heel wat uitzonderingen, zo scoort bijvoorbeeld Polen slechter dan een hoop tropische (ei)landen.

Kust en oceaan werden op tien criteria beoordeeld en de auteurs gaan hierbij bewust verder dan natuurbescherming. Voor hen gaat een ongerepte kust niet boven de zee als voedselbank voor de mens. Criteria als voedselvoorziening en toerisme scoorden vaak laag, terwijl opvallend genoeg biodiversiteit en propere wateren meestal een hoge score hadden.

De onderzoekers geven toe dat hun model niet perfect is, onder meer door een gebrek aan (vergelijkbare) data of het gewicht dat je aan de verschillende criteria geeft.  (tn)