Olifantsvis ziet kleur in het duister

27 juni 2012 door Eos-redactie

De olifantsvis leeft in het duister, maar kan met aangepaste ogen toch goed kleuren onderscheiden.

De olifantsvis leeft in het duister, maar kan met aangepaste ogen toch goed kleuren onderscheiden.

In tegenstelling tot andere dieren die in het donker leven, gebruikt de olifantsvis toch ogen – en geen voelsprieten of dergelijke – om de omgeving waar te nemen. De vissen kunnen dit omdat hun ogen op een ongebruikelijke manier zijn opgebouwd.

De ogen van gewervelde dieren hebben twee soorten lichtgevoelige cellen: kegeltjes en staafjes. De staafjes zijn zeer gevoelig voor licht, maar ze kunnen geen kleur of fijn detail detecteren. De kegeltjes werken net andersom: ze zijn minder gevoelig voor licht maar kunnen kleur en fijn detail onderscheiden. In het duister gebruikt het oog hoofdzakelijk de staafjes om te zien, en bij voldoende licht de kegeltjes.

Onderzoekers van de University of Cambridge hebben nu ontdekt dat het netvlies van de olifantsvis het licht precies in de juiste golflengte binnen laat, waardoor het zowel voor de kegeltjes als staafjes detecteerbaar is. Zo kan de vis kleuren onderscheiden in het duister, wat zeer nuttig is om bijvoorbeeld roofdieren op tijd te kunnen zien. De studie is deze week gepubliceerd in Nature. (kv)