Onderwaterdrone verkent onderkant zuidpoolijs

15 januari 2015 door Eos-redactie

Met behulp van een onbemand duikbootje verkennen Deense wetenschappers gebieden onder het zuidpoolijs die zelfs voor gespecialiseerde duikers onbereikbaar zijn.

Met behulp van een onbemand duikbootje verkennen Deense wetenschappers gebieden onder het zuidpoolijs die zelfs voor gespecialiseerde duikers onbereikbaar zijn.

Van zodra de eerste lentezon over het ijs op Antarctica straalt, beginnen algen aan de onderkant van het zee-ijs razendsnel te groeien. De algen zijn hangende voedseltuinen voor tal van kleine organismen die er leven. De toestand van de algen is dan ook een maat voor de ‘gezondheid’ van het zuidpoolwater.

Momenteel zijn enkel gespecialiseerde duikers in staat om de algengroei te bestuderen, maar ook zij komen niet zomaar overal. Daarom proberen wetenschappers van de Aarhus Universiteit een nieuwe methode uit waarbij ze een onderwaterdrone inzetten. De onbemande duikboot is oorspronkelijk ontwikkeld door Australische collega’s die er afzettingen op de bodem van de oceaan mee in kaart brengen. De denen modificeerden het vaartuigje zodanig dat het in plaats van naar beneden naar boven kan kijken, richting de onderkant van het ijs.

Een radiometer aan boord van de onderwaterdrone registreert de hoeveelheid licht die door het ijs gaat, en meer specifiek welke golflengtes van dat zonlicht door de algen worden geabsorbeerd. Zo krijgen de onderzoekers een idee van waar de algen groeien en hoe succesvol ze zijn.

De onderwaterdrone legt een vooraf opgelegd parcours af en brengt daarbij gebieden in kaart die zelfs door gespecialiseerde duikers niet bereikbaar zijn. Om de nauwkeurigheid van de metingen te evalueren maken de Denen ook boringen in het ijs. (kv)

Weddellzeehond op bezoek

De wetenschappers lanceren hun onderwaterdrone via een gat in het ijs. Deze weddellzeehond van bijna een halve ton zwaar (zie video hieronder) brengt een onverwacht bezoekje – of komt hij zich verwarmen aan de hitteblazers die het gat ijsvrij houden?