Ontdek de selectie van de Vlaamse PhD Cup 2020

Zestien wetenschappers gaan de uitdaging aan om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek in drie minuten te vertellen.

Wist u dat Vlaamse kiezers vrouwelijke politici vaak linkser inschatten dan hun mannelijke collega’s? Of dat snot van gezonde personen kan helpen om mensen met chronische sinusitis te behandelen? En dat een Jupitermaan de beste kans biedt om in ons zonnestelsel leven te vinden?

Het zijn maar drie thema’s uit de zestien fascinerende onderzoeken die de selectie van de Vlaamse PhD Cup haalden. Via die wedstrijd roept Scriptie vzw wetenschappers op om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met het brede publiek te delen.

De klok loopt

Eén van de geselecteerden is medisch wetenschapper Bram Verstockt (UZ Leuven), die onderzoek doet naar inflammatoire darmziekten. “Ik wil mensen informeren over waarom hun belastinggeld geïnvesteerd wordt in dit soort wetenschappelijk onderzoek en hen -in mensentaal- inzichten bijbrengen over de resultaten”, verklaart hij zijn deelname aan de wedstrijd. Bij de PhD Cup wacht Verstockt, net als zijn medekandidaten, de uitdaging om dit allemaal uit de doeken te doen in een presentatie van slechts drie minuten.

Het is een intellectuele prestatie om helder te zijn Tim Pauwels (VRT NWS)

Mediaschool

Om hen hiervoor klaar te stomen, schotelt de wedstrijd de zestien genomineerden een vierdaagse mediatraining voor, met coaching door o.a. Tim Pauwels (VRT NWS): “Je moet aan mensen snel en efficiënt duidelijk maken wat iets voor hen betekent, wat er belangrijk is en waar het eigenlijk over gaat. Dat is voor een academicus moeilijk omdat dingen genuanceerd en ingewikkeld zijn. Maar het is een intellectuele prestatie om helder te zijn”. De deelnemers zullen er onder meer leren hoe hun onderzoek overtuigend te presenteren en persinterviews te trotseren. 

Examen in Het Depot

De ontknoping volgt op 6 oktober in Het Depot, Leuven. Bij de finale nemen de beste acht onderzoekers het live tegen elkaar op, waarbij ze een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1), communicatieprofessional Klaartje Galle (Darwin BBDO) en prof. dr. Lendert Gelens (KU Leuven) moeten zien te overtuigen. De winnaar sleept een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro in de wacht en mag een college geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Ook het publiek krijgt de kans om via Eos een publiekswinnaar aan te duiden. De finale staat open voor een beperkt publiek en is ook online te volgen op phdcup.be

Selectie

Een tienkoppige jury selecteerde deze 16 onderzoekers uit 81 kandidaten: Jeroen De Gussem (geschiedkundige, UGent), Hans Huybrighs (ruimtevaartonderzoeker, ESA), Jill Puttaert (taalkundige, VUB – Universiteit Leiden), Nicolas Wijsen (sterrenkundige, KU Leuven), Jenna Vergeynst (bio-ingenieur, UGent), Bert Van den Bogerd (medisch wetenschapper, UAntwerpen), Marwa Kavelaars (gedragsecologe, UAntwerpen), Tom Bernaerts (bio-ingenieur, KU Leuven), Seppe Terryn (robotica ingenieur, VUB), Bram Verstockt (medisch wetenschapper, UZ Leuven), Marjolein Van Ginneken (biologe, UAntwerpen - Technopolis), Eline Haspeslagh (gezondheidswetenschapper, UGent – VIB), Robin Devroe (politicologe, UGent), Ilke De Boeck (microbiologe, UAntwerpen), Lennart Soberon (filmwetenschapper, UGent) en Tom De Schepper (computerwetenschapper, UAntwerpen - Imec).

De kandidaten PhD Cup 2020

Ontdek alle kandidaten en hun onderzoeken
De 16 geselecteerden van de Vlaamse PhD Cup 2020