Ook bonobo's voelen walging

04 juni 2018 door MVDB

Bonobo’s halen hun neus op voor verontreinigd voedsel.

In de natuur liggen veel parasieten en ziekteverwekkers op de loer. Ze wachten hun kans af en proberen via het voedsel het lichaam binnen te dringen. De mens ontwikkelde hiervoor een soort ‘waarschuwingssysteem’. Wanneer we geconfronteerd worden met verontreinigd voedsel, roept dit een gevoel van walging op. Onderzoekers van de universiteit van Kioto ontdekten dat dat ook geldt voor bonobo’s.

Bonobo's zijn zeer nieuwsgierig, ook op gebied van voedsel. Dat wil niet zeggen dat ze van niets vies zijn. De nieuwsgierigheid van bonobo’s maakt al snel plaats voor argwaan wanneer er uitwerpselen, aarde of vieze geurtjes aan hun voedsel zijn geassocieerd.

Jonge bonobo's geven veel minder blijk van argwaan. Dit gedrag komt overeen met het gedrag van een kind in een vergelijkbare context. Een mogelijke verklaring voor dit gedrag is dat het kinderen helpt om hun immuunsysteem op te bouwen.

Hoewel de primaten zeer achterdochtig reageren op het verontreinigde voedsel, vertonen ze geen tekenen van voedselneofobie, ook wel: de angst voor onbekend voedsel. De bonobo’s associëren vruchten die ze nog nooit gezien hebben automatisch met voedsel.

In een vervolgstudie willen de onderzoekers nagaan of er bij andere primaten een verband is tussen voedselneofobie en de afkeer voor verontreinigd voedsel.