Op sommige plekken groeit koraal als kool

Ze zijn zeldzaam, maar sommige stukjes koraalrif ontsnappen aan de bedreigingen van de klimaatopwarming en de vervuiling van de oceaan.

Alarmerende berichten over de achteruitgang van koraalriffen zijn tegenwoordig schering en inslag. Door de opwarming van het klimaat en de verzuring van de oceanen, verbleekt het steenkoraal en worden de kwetsbare ecosystemen minder goed bestand tegen natuurlijk bedreigingen zoals koraaletende zeesterren. Daarenboven worden ze ook minder veerkrachtig na beschadiging.

En toch. Ondanks de huidige koraalcrisis zijn er lichtpuntjes. Zo hebben Britse wetenschappers in de Stille Oceaan en in de Caribische Zee in totaal 38 ‘oases’ ontdekt waar het koraal niet achteruitgaat, maar – de onderwaterwereld op z’n kop – welig tiert. Ze catalogiseerden de bijzondere stukjes koraalrif onder drie noemers: ‘ontsnapt’ (aan verbleking, aan zeesterren of aan orkanen), ‘weerbarstig’ (aan veranderende omstandigheden) en ‘veerkrachtig’ (snel zichzelf herstellend).

Volgens de wetenschappers is hun ontdekking geen verrassing, want in een groep organismen die collectief achteruitgaat zijn er altijd wel individuen te vinden die tegen de verwachtingen in gaan. Ze willen nu verder gaan onderzoeken wat de verschillende koraaloases precies met elkaar gemeen hebben.