Ophelia opgewaardeerd tot een Category 3 Hurricane

Het National Hurricane Center heeft vandaag Ophelia geanalyseerd als een orkaan van categorie 3. Het weersysteem zou nog steeds koers zetten naar Ierland. Ophelia zou nog als hurricane in Ierland aan land gaan.

Voorspelde route van de orkaan Ophelia van zaterdag 14/10/2017

Volgens de meest recente berichtgeving van het Amerikaanse National Hurricane Center is de orkaan Ophelia - met winden van 185 km/h en een kerndruk van 960 hPA - uitgegroeid tot een Category 3 Hurricane. Het is daarmee de meest oostelijke orkaan van deze categorie sinds het begin van de metingen in 1851.

De voorspelde route is nauwelijks of niet gewijzigd. De experts van het National Hurricane Center verwachten nog steeds dat Ophelia over Ierland zal trekken.

Boven Ierland zou de orkaan afzwakken tot een tropische storm. Vervolgens zou de storm via Schotland  naar Noorwegen trekken. Boven de Noordzee zou de activiteit snel afnemen.

De Amerikanen laten het verspreiden van stormwaarschuwingen over aan de Europese landen die door Ophelia zullen getroffen worden.

Voorlopig zijn er enkel waarschuwingen van kracht voor de Azoren, en dan vooral voor de neerslaghoeveelheden. Voor de centrale eilanden van de archipel hebben de Portugese weerinstanties een oranje en voor de oostelijke eilanden een rode waarschuwing opgesteld.