Orkaan Ophelia op weg naar Ierland

Deze week is in de Atlantische Oceaan een orkaan ontstaan. Niks bijzonders op zich. Maar deze trekt richting Europa in plaats van naar de Golf van Mexico en de Verenigde Staten! Waarschijnlijk komt het systeem zondag of maandag aan in Ierland.

 

Updates:

 

Begin deze week is in het midden van de Atlantische Oceaan een storing uitgegroeid tot tropische cycloon. Momenteel wordt dit systeem door het Amerikaanse National Hurricane Center geanalyseerd als een category 1 hurricane. Helemaal niet abnormaal voor deze tijd van het jaar.

Als de orkaan naar Europa komt, is dat pas de tweede keer zijn sinds het begin van de metingen in 1851

Maar wat wél heel atypisch is, is de trekrichting van deze orkaan. Er wordt immers voorspeld dat deze recht op Ierland afstevent, waar hij wel zou afgezwakt zijn tot een tropische storm.

Indien Ophelia toch nog als orkaan Europa zou bereiken, dan zou dit pas de tweede keer zijn sinds het begin van de metingen in 1851. In oktober 2005 kwam orkaan Vince aan land in het zuiden van Spanje.

De route van Orkaan Vince in oktober 2005.

Tropische cyclonen ontstaan typisch uit een zogenaamde Easterly Wave. Dat is een verstoring van de atmosfeer die ontstaat boven Afrika en zich westwaarts verplaatst. Wanneer een dergelijke Easterly Wave aankomt boven de warme Atlantische Oceaan, wordt de verstoring gevoed met energie en vochtigheid en als de omstandigheden “gunstig” zijn, groeit het systeem uit tot een tropische depressie, tropische storm en/of hurricane. Het systeem blijft westwaarts bewegen, gestuurd door de passaatwinden die heersen ten zuiden van het subtropisch hogedrukgebied.

De typische levensloop van tropische cyclonen langs het subtropische hogedrukgebied

Eenmaal de overkant van de oceaan bereikt, beginnen de tropische cyclonen meestal noordwaarts en uiteindelijk noordoostwaarts te trekken, steeds de heersende stroming rond het subtropische hogedrukgebied volgend.

De klimatologie bewijst deze theorie. Op deze kaart hieronder, afkomstig van het National Hurricane Center zijn de routes afgebeeld van alle tropische cyclonen in de Atlantische Oceaan van het jaar 1851 tot en met 2015.

De routes van alle tropische cyclonen van 1851 tot 2015

Wanneer het subtropische hogedrukgebied zwakker dan gemiddeld is en minder ruimte inpalmt, kunnen de tropische cyclonen al vroeger noordwaarts gaan bewegen. Soms is het subtropische hogedrukgebied ook gewoon doorgesneden door een trog of een lagedrukzone. Dit is momenteel het geval. Daardoor kan de orkaan Ophelia ongewoon vroeg een andere route volgen.

Voorspelde luchtdruk van het Europese weermodel ECMWF voor 12/10/2017 09UTC. Modelrun van 12/10/2017 00UTC.

Wat brengt Ophelia mee voor ons?

De exacte route van Ophelia is nog wat onzeker, maar we mogen er toch vanuit gaan dat de orkaan niet over onze regio zal trekken.

Doordat de kern van het hogedrukgebied richting Centraal-Europa trekt, zal vanaf vrijdag zeer warme lucht uit het zuiden naar onze regio stromen. Wanneer Ophelia ten westen van Frankrijk naar Ierland trekt, zal dit effect nog versterkt worden, waardoor we deze uitzonderlijke tropische cycloon kunnen beschouwen als een heuse “warmtepomp”.