Oudste boom van Europa staat in Griekenland

25 augustus 2016 door Eos-redactie

Een Bosnische den in het Pindusgebergte is met zijn 1.075 lentes het oudste nog levende grote organisme van ons continent.

Een Bosnische den in het Pindusgebergte is met zijn 1.075 lentes het oudste nog levende grote organisme van ons continent.

De leeftijd van de meer dan duizend jaar oude den werd vastgesteld met de traditionele methode: door de jaarringen te tellen. Daarvoor hakten de ontdekkers, een groep dendrologen uit Duitsland, Zweden en de Verenigde Staten, de boom gelukkig niet om, maar zaagden ze enkel een klein stukje van een tak af.

De boom staat hoog en droog in het Noord-Griekse gebergte, in een bos dat nog vrijwel onaangeroerd is. Volgens de wetenschappers zijn de andere bomen in het bos van min of meer dezelfde leeftijd.

Dat de oudste bomen net in dit deel van Europa staan, is eigenlijk wel bijzonder. Noord-Griekenland is in de loop van het vorige millennium keer op keer onder de voet gelopen door tal van legers en volkeren. Bovendien is het Griekse vasteland een van de oudste in cultuur gebrachte gebieden in Europa.

Hoewel de leeftijd van de Bosnische den er zeker mag zijn, valt hij toch in het niets bij die van de oudste boom op aarde – een den in Californië die 4.600 jaar oud is en Methusalem wordt genoemd.

Enkele jaren geleden vonden onderzoekers in Zweden trouwens een boomstronk van liefst 10.000 jaar oud. Ze slaagden er zelfs in die stronk weer tot leven te wekken – maar het boompje dat er nu bovenstaat komt dus niet in aanmerking voor de titel van oudste boom. (sst)

Bron: Paul J. Krusic, Stockholm University, Zweden