De mier leefde zo’n 113 miljoen jaar geleden en joeg met zeisvormige kaken op prooien.
Beeld: Anderson Lepeco
In gesteente afkomstig van de Crato-formatie in het noordoosten van Brazilië, een belangrijke vindplaats van fossielen uit het Krijt, hebben paleontologen een bijzonder fossiel in kalksteen aangetroffen. Het gaat om het oudste mierenfossiel dat ooit geïdentificeerd is: het is naar schatting zo’n 113 miljoen jaar oud.
In Canada, Myanmar en Frankrijk werden eerder al mierenfossielen gevonden in amber. Maar het pas ontdekte fossiel is dus nog ouder. Het fossiel bevond zich al in het Universiteitsmuseum voor Zoölogie in São Paulo. ‘Deze vondst toont het belang aan van onderzoek op bestaande museumcollecties’, zegt onderzoeker Anderson Lepeco.
De mier behoort tot de Haidomyrmecinae, een uitgestorven onderfamilie van mieren die anatomisch gezien sterk afwijken van andere mieren. Dat is ook terug te zien op een 3D-foto van het fossiel, gegenereerd met een micro-CT-scanner.
De mier beschikte over bijzondere, ‘zeisachtige’ kaken, die ze waarschijnlijk gebruikte om een prooi te spietsen. Die kaken bewogen bovendien naar voren, terwijl hedendaagse mieren hun kaken zijdelings bewegen. De vondst laat zien dat mieren al vroeg wijdverspreid over de aarde leefden en toen sterk gediversifieerde jachttechnieken hadden.
Bron: Universiteit van São Paulo, Brazilië