Plant groeit langer met meer CO2

23 april 2014 door Eos-redactie

Als eenjarige planten aan abnormaal veel CO2 worden blootgesteld, blijven ze gemiddeld een week langer groeien.

Als eenjarige planten aan abnormaal veel CO2 worden blootgesteld, blijven ze gemiddeld een week langer groeien.

De laatste jaren merken wetenschappers steeds vaker dat bepaalde plantensoorten een langer groeiseizoen kennen. Het fenomeen werd tot nu toe meestal toegeschreven aan de klimaatopwarming, maar Amerikaans onderzoek toont aan dat een verhoogd CO2-gehalte evenveel in de pap te brokken heeft. Koolstofdioxide zorgt er immers voor dat de actieve periode van een eenjarige plant langer aanhoudt.

De wetenschappers van het Amerikaanse Fort Lewis College (Durango, Colorado) zetten een experimentplantage op poten in een grasland in de staat Wyoming. Daar kweekten ze plantensoorten, zoals fakkelgras (Koeleria macrantha) en enkele soorten kaasjeskruid, die vroeg in blad komen. Uit het experiment blijkt dat een verhoogde temperatuur het groeiseizoen inderdaad aantast, maar ook dat een abnormaal hoge concentratie aan koolstofdioxide dat effect versterkt, vooral als er weinig water in de grond zit.

Tijdens de studie, die vijf jaar duurde, bleek dat het groeiseizoen gemiddeld 7,6 dagen later eindigt onder die specifieke omstandigheden. Daaruit concluderen de onderzoekers, die hun resultaten publiceerden in Nature, dat verhoogde CO2-concentraties in de aardatmosfeer ervoor kunnen zorgen dat het groeigedrag van eenjarige plantensoorten grondige veranderingen ondergaat. (adw)