Regisseur Cameron bereikt diepste punt oceaan

26 maart 2012 door Eos-redactie

Geen mens is ooit solo zo diep gegaan.

Filmregisseur James Cameron heeft vandaag het diepste punt op aarde bereikt. Met een speciaal gemaakte duikboot daalde hij af naar de Marianentrog in de Grote Oceaan. De bodem daarvan ligt 10.898 meter onder de zeespiegel. Geen mens is ooit solo zo diep gegaan.

De afdaling duurde enkele uren. Cameron kan ongeveer 6 uur op de oceaanbodem doorbrengen, zegt organisator National Geographic. De filmmaker wil onder meer uitzoeken of er zo diep in de oceaan vissen zwemmen. Op de extreme diepte is het vreselijk koud en donker.

Een keer eerder zijn mensen naar de bodem van de Marianentrog gegaan. In 1960 daalden de Amerikaanse marineluitenant Don Walsh en de Zwitserse diepzee-onderzoeker Jacques Piccard af met een speciale duikboot. Zij zagen weinig, omdat hun onderzeeboot zand uit de bodem loswoelde.

Cameron is tijdens testduiken bij Papoea-Nieuw-Guinea al tot 8,2 kilometer diepte gegaan. De 57-jarige Canadees is bekend van films als Avatar en Titanic.

Cameron is niet de enige die een duikrecord wil breken. De Britse avonturier en ondernemer Richard Branson heeft een tweepersoons onderzeeër gebouwd om naar dezelfde diepte te zakken. Duikbootbouwer Triton onthulde vorig jaar een model waarmee drie personen tegelijk de reis kunnen maken.