Spinnengif als insecticide

11 september 2013 door Eos-redactie

Een stof uit het gif van een tarantula lijkt bruikbaar als nieuw insecticide.

Een stof uit het gif van een tarantula lijkt bruikbaar als nieuw insecticide.

Spinnengif is doorgaans pas schadelijk wanneer het in een prooi wordt geïnjecteerd. Maar Australische wetenschappers ontdekten in het gif van een tarantula een eiwit dat bij insecten ook dodelijk is als ze ervan eten.

Het eiwit is even werkzaam als imidacloprid, een insecticide dat mee aan de basis zou liggen van de massale bijensterfte. Het gif bleek vooral doeltreffend tegen rupsen, die een plaag vormen in de katoenteelt.

Wetenschappers vermoeden dat de stof potentieel heeft als bio-insecticide. Ook een alternatief scenario waarbij de genen die coderen voor de productie van het eiwit in planten worden ingebracht, behoort tot de mogelijkheden.

‘Momenteel verspreiden de meeste insecticiden zich in alle delen van de plant, en zijn ze al dodelijk als insecten er gewoon mee in contact komen’, zegt Maggie Hardy van de University of Queensland (Australië). ‘Aangezien het eiwit pas schadelijk is als het wordt opgegeten, zal er voor nuttige insecten die niet van de plant eten, zoals bijen, vermoedelijk minder gevaar dreigen. Bijkomend voordeel is dat het ook werkt tegen insecten die al resistent zijn tegen andere insecticiden.’ (ddc)