Superbacteriën van diep onder de grond

12 april 2012 door Eos-redactie

Wetenschappers vinden antibioticaresistente bacteriën in 4 miljoen jaar geïsoleerde grot.

Wetenschappers vinden antibioticaresistente bacteriën in 4 miljoen jaar geïsoleerde grot.

De Lechuguillagrot in Nieuw-Mexico is een van de diepste en grootste grotten ter wereld, en al meer dan 4 miljoen jaar zo goed als onaangeroerd door de mens. Toch ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat alle bacteriën die ze in de grot verzamelden tegen tenminste een antibioticum bestand waren, en sommige zelfs tegen 14 verschillende. Niettegenstaande de bacteriën niet in staat zijn om mensen ziek te maken, noch ooit in contact kunnen zijn geweest met mensen of antibiotica, bleken in de grot resistentiemechanismen voor te komen tegen zowat elk antibioticum dat vandaag wordt gebruikt.

Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat antibioticaresistentie misschien al miljarden jaren in bacteriën is ingebakken, terwijl wij het fenomeen nog maar 70 jaar bestuderen. Het is ook een teken dat er in de natuur meer antibiotica voorkomen dan we misschien denken, die we zouden kunnen opsporen en inzetten tegen vandaag onbehandelbare infecties.

De wetenschappers ontdekten ook een resistentiemechanisme  dat tot op vandaag nog niet is waargenomen in ziekenhuizen, bij een bacterie die een verre verwant is van de bacterie die antrax veroorzaakt. Dat kan een teken zijn voor artsen dat ze zich op dit soort resistentie moeten voorbereiden, menen de onderzoekers. (ddc)