Verlicht visnet voorkomt dood van bedreigde zeeschildpad

24 maart 2016 door Eos-redactie

Door visnetten te verlichten daalt het aantal zeeschildpadden dat als bijvangst in de netten verzeilt. En dat zonder de visvangst te verlagen.

Door visnetten te verlichten, mindert het aantal zeeschildpadden dat als bijvangst in de netten verzeilt. En dat zonder de visvangst te verlagen.

Voor het eerst testten onderzoekers een innovatieve lichttechniek uit in een visserij. De wetenschappers van de universiteit van Exeter (Verenigd Koninkrijk), verlichtten kieuwnetten - waarbij een vis wel zijn kop door een maas van een net kan steken, maar er niet meer uit terug kan omdat hij dan achter de kieuwdeksels blijft hangen - met kleine groene lichtjes om zeeschildpadden te waarschuwen en bijvangst te vermijden. Het aantal dode groene zeeschildpadden nam met maar liefst 64 procent af.

Het aantal dode groene zeeschildpadden daalde met maar liefst 64 procent

Jaarlijks wordt een duizendtal kwetsbare zeeschildpadden gevangen door visnetten waarna ze sterven. Daar horen enkele soorten bij die met uitsterven bedreigd zijn zoals de soepschildpad (groene zeeschildpad), de karetschildpad en de lederschildpad. Wereldwijd zijn er zes verschillende soorten zeeschildpadden waarvan er vijf met uitsterven bedreigd zijn.

In de kieuwnetten werden ledlampjes bevestigd die moeten voorkomen dat zeeschildpadden in de netten terechtkomen. University of Exeter

De nieuwe techniek is gemakkelijk hanteerbaar, kosteneffectief en kan zelfs door kleinschalige visserijen toegepast worden. Een ledlampje kost immers minder dan twee euro. Met behulp van die lampjes hopen onderzoekers dat de populatie zeeschildpadden zichzelf terug zal herstellen. (aw)