Vogels leren zingen zoals kinderen leren praten

17 juli 2012 door Eos-redactie

Ook bij jonge zebravinken wordt gezang vooral in de linker hersenhelft verwerkt.

Jonge kinderen die leren praten gebruiken vooral hun linker hersenhelft. Ook bij jonge zebravinken wordt gezang vooral in de linker hersenhelft verwerkt.

Dat blijkt uit onderzoek van Sanne Moorman en collega’s van de Universiteit Utrecht, dat deze week in PNAS is gepubliceerd. Zebravinken imiteren de geluiden van hun ouders, en zingen pas vlekkeloos na veel oefenen. Dit is erg uitzonderlijk in het dierenrijk. De meeste dieren imiteren hun ouders of soortgenoten niet, maar maken aangeboren geluiden.

Het imiteren en oefenen van zowel de jonge zebravink als de baby gaat gepaard met een brabbelfase. Een jonge zebravink probeert het lied van de vader na te doen, maar dat gaat in het begin niet vlekkeloos.

De onderzoekers vond nog een overeenkomst met kinderen die leren praten: ‘Laat jonge zebravinken het lied van hun vader horen, en het blijkt dat de linker hersenhelft van de vogels dominant is. Bij het horen van een onbekende zebravink blijft die dominantie van de linker hersenhelft achterwege. Dit is analoog aan de dominantie van de linker hersenhelft bij baby’s van een paar maanden oud die de spraak van de moeder waarnemen.’

Het is nog niet duidelijk waarom taal vooral in de linker hersenhelft wordt verwerkt. Hoe dat precies zit, willen de wetenschappers nu onderzoeken. Door de parallel in het aanleren van spraak of zang, hopen de wetenschappers in de toekomst te onderzoeken hoe bijvoorbeeld spraakstoornissen ontstaan en behandeld kunnen worden.