Wetenschapscommunicatie bekroond

08 juli 2013 door Eos-redactie

Ornitholoog Didier Vangeluwe en filosoof Johan Braeckman zijn de winnaars van de eerste Academieprijzen voor wetenschapscommunicatie, een nieuw initiatief waarmee de Koninklijke Vlaamse Academie onderzoekers wil aansporen meer naar buiten te treden.

Ornitholoog Didier Vangeluwe en filosoof Johan Braeckman zijn de winnaars van de eerste Academieprijzen voor wetenschaps- communicatie, een nieuw initiatief waarmee de Koninklijke Vlaamse Academie onderzoekers wil aansporen meer naar buiten te treden.

Half april stond de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel weer volop in het nieuws, niet omwille een of andere belangrijke trouw- of rouwplechtigheid, maar wel omdat er hoog in de toren vijf slechtvalkjes uit hun ei kropen. Tien jaar op rij zoekt een koppel slechtvalken de kathedraal van de hoofdstad op om te broeden. Ornitholoog Didier Vangeluwe van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen volgt het hele gebeuren – het uitkomen van de eieren, het opgroeien van de kuikens en het uitvliegen van de jonge valken – al die jaren van nabij.

Een camerasysteem stuurt rechtstreeks beelden door naar de website www.valkenvooriedereen.be, waar het publiek live kan meekijken. Een goed onderhouden blog en bezoeksessies aan de observatiepost ondersteunen het project inhoudelijk. Vangeluwe laat op een originele manier jongeren en geïnteresseerden kennismaken met de broed- en voedselecologie van de slechtvalk en krijgt hiervoor de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

De Gentse hoogleraar filosofie Johan Braeckman ontvangt de Loopbaanprijs voor een rist activiteiten, van lezingen over boeken en artikelen tot wetenschapscafés, die mensen kritisch aan het denken zetten over bio-ethische kwesties, evolutietheorie en de feilbaarheid van ons denken. Vooral zijn initiatieven om de evolutietheorie voor een groot publiek duidelijk te verklaren en toegankelijk te maken vielen in de smaak. Op de website www.evolutietheorie.be brachten Braeckman en zijn team op grote schaal heel wat praktische, bruikbare informatie over evolutie samen, vertrekkend van de meest gestelde vragen bij leerkrachten en het brede publiek.

De Loopbaanprijs en de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschap en Kunsten worden uitgereikt op 17 oktober 2013.