Zeespiegelstijging onderschat

31 maart 2016 door Eos-redactie

Smeltend ijs op Antarctica kan de zeespiegel tegen 2100 een meter doen stijgen en 15 meter tegen 2500.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft de stijging van de zeespiegel die ons  mogelijk te wachten staat als gevolg van de klimaatverandering onderschat. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in Nature op basis van een nieuwe analyse van smeltprocessen op Antarctica.

De onderzoekers gebruikten een model dat rekening houdt met processen die voordien weliswaar bekend waren, maar nog niet eerder in een model werden verwerkt. Zo veroorzaken smeltwater en neerslag die in spleten in het ijs stromen dat ijsplaten uit elkaar vallen. Die ijsplaten doen bovendien dienst als een soort steunberen voor de aanpalende ijskliffen, die daardoor sneller afbrokkelen. Dat maakt het Antarctische ijs minder stabiel dan gedacht.

Dat die processen belangrijk zijn, leiden de wetenschappers af uit een reconstructie van de zeespiegelstijging en omvang van het Antarctische ijs tijdens eerdere warme periodes, zo’n 125.000 en 3 miljoen jaar geleden. Beide stijgingen konden met hun nieuwe model goed worden verklaard.

Opwarming atmosfeer groter effect op Antarctisch ijs dan opwarming oceaanwater?

Volgens het nieuwe model kan smeltend ijs op Antarctica de zeespiegel een meter doen stijgen tegen 2100 en 15 meter tegen 2500, weliswaar in een scenario waarin de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen. In zo’n geval zal de opwarming van de atmosfeer volgens de onderzoekers een groter effect hebben op het Antarctische ijs dan de opwarming van het oceaanwater, zoals doorgaans wordt aangenomen.

In haar laatste rapport ging het IPCC in zo’n scenario uit van een stijging met 1 meter tegen 2100, als gevolg van alle factoren samen. Volgens de nieuwe studie zou Antarctica alleen al voor een stijging met een meter zorgen.

Het goede nieuws is dat we een grote bijdrage van Antarctica aan de zeespiegelstijging kunnen vermijden, als we erin slagen de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen, zoals voorzien in het meest optimistische IPCC scenario, waarbij de uitstoot sterk begint te dalen na 2020. (ddc)