'Zware aardbeving Istanboel op komst'

11 september 2014 door A

Onder de grond bij de Turkse miljoenenstad Istanboel bouwt de spanning zich op. Er liggen breuklijnen en die kunnen een zware aardbeving veroorzaken.

Onder de grond bij de Turkse miljoenenstad Istanboel bouwt de spanning zich op. Er liggen breuklijnen en die kunnen een zware aardbeving veroorzaken. De eerstvolgende grote beving gebeurt waarschijnlijk onder de zee, ongeveer 8 kilometer ten westen van de stad.

De schok kan een kracht van 7 op de schaal van Richter of zelfs zwaarder hebben. Wanneer de beving plaatsvindt, is niet te voorspellen. Dat hebben Turkse en Amerikaanse wetenschappers uitgerekend. Ze hebben 20 jaar aan gps-gegevens bestudeerd om te kijken hoe de bodem bij Istanboel verschuift. Daarmee konden ze uitrekenen hoe de spanning toeneemt.

Ze zagen dat de bodem onder de Zee van Marmara blijft 'haken'. De grond glijdt niet zoals zou moeten. Dat zorgt voor spanning. Die moet er op de een of andere manier uit, en dat gebeurt met een aardbeving. Dat kan met veel kleine schokjes, maar in Istanboel gebeurt het meestal in één keer.

De meest recente beving in de omgeving van Istanboel was in 1999. Die had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Er vielen ruim 17.000 doden en ongeveer 45.000 gewonden.

In Istanboel wonen ongeveer 14 miljoen mensen, net iets minder dan in heel Nederland. 'Veel gebouwen zijn oud en niet gebouwd naar de modernste normen'', verklaart onderzoeker Michael Floyd van het Massachusetts Institute of Technology. 'Aardbevingen zijn niet regelmatig of voorspelbaar. Er kunnen levens voorbijgaan zonder beving. Maar er is maar eentje nodig om veel levens te treffen. Bij Istanboel komt het neer op: wees altijd voorbereid.'

De studie staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Geophysical Research Letters.